Τηλ. 215 215 6821

Πατήστε παρακάτω για κάθε μορφής επικοινωνία μαζί μας ...

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 17:57

Μπαταρίες ιόντων λιθίου με... άμμο, προσφέρουν τριπλάσια αυτονομία

Για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων που έχουν βαρεθεί να φορτίζουν το κινητό τους κάθε μέρα, φαίνεται πως βρέθηκε η λύση.
Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Bourns College of Engineering στο Riverside της California, κατασκεύασαν μια μπαταρία λιθίου που κρατάει 3 φορές περισσότερο από τις σημερινές. Το βασικό υλικό; Η άμμος!

Οι Zachary Favors, πτυχιούχος φοιτητής που συνεργάζεται με τους Cengiz και Mihri Ozkan, καθηγητές μηχανικής στο πανεπιστήμιο UC Riverside, χαρακτήρισαν αυτό το γεγονός για τη τεχνολογία των μπαταριών ως το "άγιο δισκοπότηρο", ένα υλικό χαμηλό κόστους, μη τοξικό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Πρακτικά, αυτό θα σημαίνει πως όταν υλοποιηθεί θα μπορείτε να φορτίζεται το κινητό κάθε τρεις μέρες αντί για κάθε μέρα. Επιπλέον, θα μπορεί να εφαρμοσθεί σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και σε φορητούς υπολογιστές.

Προς το παρόν, η έρευνα με τίτλο "Scalable Synthesis of Nano-Silicon from Beach Sand for Long Cycle Life Li-ion Batteries," έχει δημοσιευθεί στο Journal Nature Scientific Reports και η μπαταρία έχει μέγεθος νομίσματος. Σκοπός της ομάδας, η οποία αποτελείται και από τους: Wei Wang, Hamed Hosseini Bay, Zafer Mutlu, Kazi Ahmed και Chueh Liu, είναι να δημιουργήσει μπαταρίες για κινητά τηλέφωνα.

Την ιδέα είχε ο Favors πριν έξι μήνες και ενώ ξεκουραζόταν στη παραλία San Clemente της Καλιφόρνιας μετά το σέρφινγκ. Κράτησε άμμο στα χέρια του, τη παρατήρησε και είδε πως αποτελείται ουσιαστικά από χαλαζία, που με τη σειρά του γίνεται πηγή ενέργειας όταν μετατραπεί σε καθαρό πυρίτιο.

Αφού βρήκε άμμο με υψηλή περιεκτικότητα σε χαλαζία, ο Favors "άλεσε" την άμμο σε κλίμακα νανομέτρων και στη συνέχεια ακολούθησε κάποια βήματα επεξεργασίας-καθαρισμού, αλλάζοντας το χρώμα της σκόνης από καφέ σε λευκό. Το αποτέλεσμα έμοιαζε σε χρώμα και υφή με τη ζάχαρη άχνη. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας αλάτι και μαγνήσιο (το πρώτο απορροφά τη θερμότητα, το δεύτερο απομακρύνει το οξυγόνο από τον χαλαζία) δημιούργησε καθαρό πυρίτιο σε τρισδιάστατη, πορώδη μορφή. Αυτή η πορώδης μορφή αποδείχτηκε μυστικό κλειδί για την απόδοση των μπαταριών που κατασκεύασαν.

Το πυρίτιο αντικατέστησε τον γραφίτη στην άνοδο (στην αρνητική πλευρά) των μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες προσφέρουν τριπλάσια απόδοση σε σχέση με τις υπάρχουσες λύσεις. Για να δούμε, αν και πότε αυτή η τεχνολογία θα φτάσει επιτέλους σε καταναλωτικές συσκευές.

Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2014 11:23

Στην Αγγλία, το 26% των χρηστών Samsung Galaxy S5 άλλαξε από iPhone

Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός iFans στη Μεγάλη Βρετανία έχει κουραστεί να περιμένει το νέο iPhone με τη μεγαλύτερη οθόνη και έχει ήδη επιλέξει την επόμενη συσκευή, το Samsung Galaxy S5.
Σύμφωνα με το Kantar Worldpanel, το 26% των χρηστών Samsung Galaxy S5 στη Μεγάλη Βρετανία άλλαξαν την iPhone συσκευή τους, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από το περσινό αντίστοιχο ποσοστό που έφτανε το 12%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη φτάνει το 17% ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Apple, με μόνο το 8% των χρηστών να έχει αλλάξει το iPhone για το Galaxy S5.

Με τη προγραμματισμένη κυκλοφορία της επόμενης ναυαρχίδας της Apple το Σεπτέμβριο, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις iPhone χρηστών για την επικείμενη κυκλοφορία του iPhone 6 με τη μεγαλύτερη οθόνη (λέγεται πως θα κυκλοφορήσουν δύο εκδόσεις, με οθόνη 4.7 ιντσών και με οθόνη 5.5 ιντσών).

Παρ'όλα αυτά στη Μεγάλη Βρετανία, το Samsung Galaxy S5 έρχεται δεύτερο σε πωλήσεις πίσω από τα iPhone 5c και 5s, με ποσοσό 11,1% των κινητών τηλεφώνων συνολικά να είναι iPhone 5c, άλλο ένα 11% να είναι iPhone 5s και το Galaxy S5 να κατέχει ποσοστό 9%. Η προηγούμενη ναυαρχίδα της Samsung, το Galaxy S4, βρίσκεται στα χέρια του 7,4% των χρηστών ενώ το Motorola Moto G κατέχει ποσοστό 6%.

Όσον αφορά το μερίδιο αγοράς από τις συνολικές πωλήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2014, που αντιστοιχεί στις πέντε μεγάλες χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) της Ευρώπης, αυτό φτάνει το 73,3% για το Android, 16,6% για την Apple και 8,1% για τη πλατφόρμα Windows Phone.

Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2014 11:03

Το Facebook εξηγεί για ποιο λόγο "έπαιξε" με τα συναισθήματα των χρηστών του

Εδώ και μερικές μέρες που έγινε γνωστή η είδηση πως το Facebook χειραγωγούσε μερικές ενημερώσεις χρηστών προκειμένου να εξάγει συμπεράσματα σχετικά με τα συναισθήματα τους, πολλά ερωτήματα προέκυψαν.
Σε πρώτη φάση, γιατί η εταιρεία ένιωσε την ανάγκη να πειραματιστεί; Πόσο αξιοπρόσεκτο ήταν το γεγονός αυτό; Tελικά άξιζε αυτή η προσπάθεια;

Ο Adam Kramer, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί πως το Facebook ανησυχούσε πως οι χρήστες του θα σταματούσαν να το επισκέπτονταν αν έβλεπαν πολλές συναισθηματικές ενημερώσεις στο News Feed. Οι πολλές αρνητικές αναρτήσεις θα απωθούσαν μερικούς χρήστες ενώ οι πολλές θετικές θα έκαναν κάποιους να νιώσουν ξεκομμένοι. Αυτό τελικώς δε συνέβη και ο Kramer τονίζει πως η εταιρεία δεν είχε σκοπό να ενοχλήσει κανέναν.

Όπως επεσήμανε, το Facebook δε θα επαναλάβει τέτοια ενέργεια σύντομα, με τα αποτελέσματα της δοκιμής του 2012 να μην δικαιολογούν ενδεχομένως "την ανησυχία" που ακολούθησε δύο χρόνια μετά. Έκτοτε το Facebook έχει επαναπροσδιορίσει τις "εσωτερικές πρακτικές αξιολόγησης" του και έχει λάβει σοβαρά υπόψη του τη σημερινή αντίδραση του κοινού. Ο Kramer δεν ξεκαθάρισε αν η εταιρεία θα συνεχίσει τέτοιου είδους πειράματα αλλά σίγουρα αν προβεί σε παρόμοια ενέργεια, θα το κάνει με πιο προσεχτικό τρόπο. Αν κάτι έπαιξε ρόλο, είναι οι αλλοιωμένες ενημερώσεις που είχαν κάποια επίδραση στους χρήστες.

Το Facebook κλήθηκε να ανταποκριθεί στα επιστημονικά δεοντολογικά πρότυπα όταν διενεργεί τέτοιου είδους έρευνες, με τους επικριτές να επιμένουν πως θα έπρεπε τουλάχιστον να ειδοποιηθούν οι χρήστες πως αποτελούσαν μέρος ενός πειράματος και να τους προσέφερε τη δυνατότητα να επιλέξουν αν επιθυμούν να γίνουν πειραματόζωα. Από τη πλευρά του το Facebook υπέθεσε πως είχε την απαιτούμενη άδεια καθώς αυτή δόθηκε όταν συμφώνησαν οι χρήστες στους όρους χρήσης της υπηρεσίας, αλλά η συγκεκριμένη ενέργεια αφορούσε μια έρευνα και όχι τη βελτίωση της ίδιας της ιστοσελίδας

Μπορεί το project να δημιούργησε λίγα, αν όχι ελάχιστα προβλήματα, υπάρχει η πεποίθηση πως αυτή η έλλειψη σαφήνειας όσο αφορά στη συναίνεση θα μπορούσε να προκαλέσει κανονικά ψυχολογικά προβλήματα σε χρήστες αν οι έρευνες συνεχιστούν με πιο επιθετικό τρόπο.

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014 13:36

Περισσότεροι από 300.000 servers παραμένουν ευάλωτοι στο Heartbleed

Πριν δύο μήνες, σήμανε συναγερμός στους ειδικούς της ασφάλειας και στους χρήστες Internet όταν ένας μηχανικός της Google ανακάλυψε ένα bug, το γνωστό σήμερα ως Heartbleed, με το οποίο εκτέθηκαν σε κίνδυνο παραπάνω από 1 εκατομμύριο web servers.
Μπορεί το θέμα να μην μας έχει απασχολήσει ξανά αλλά αυτό δε σημαίνει πως έχει λυθεί. Ο Robert David Graham, ερευνητής ασφαλείας, αποκαλύπτει πως τουλάχιστον 309.197 servers είναι ακόμα ευάλωτοι. Αρχικά, αμέσως μετά την ανακοίνωση έγινε γνωστό πως περίπου 1 εκατομμύριο servers παραμένουν εκτεθειμένοι στο Heartbleed. Ένα μήνα μετά, ο αριθμός των εκτεθειμένων servers έπεσε τους 318.239 ενώ το περασμένο μήνα, μόνο 9.042 servers έχουν προσπαθήσει να εμποδίσουν το bug. Αυτό το γεγονός αποτελεί αιτία ανησυχίας μιας και καταγράφει τη δυσκολία που έχουν μικρά sites να αντιμετωπίσουν το θέμα.

Ρίχνοντας μια πιο προσεχτική ματιά στα νούμερα, θεωρείται αρκετά πιθανό μερικές άγνωστες "γωνιές" του Διαδικτύου να παραμείνουν ευάλωτες για πολλά ακόμα χρόνια, ιδιαίτερα τώρα που ο κίνδυνος είναι γνωστός, καθώς ιστοσελίδες με αμφίβολα πρότυπα ασφαλείας μένουν εκτεθειμένα και κατ' επέκταση οι χρήστες τους.

Το bug, το οποίο επηρεάζει το πρωτόκολλο OpenSSL που χρησιμοποιείται ευρέως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά, δίνοντας κλειδιά κρυπτογράφησης, κωδικούς, και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες σε hackers.

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014 10:12

To ηλεκτρονικό έγκλημα κοστίζει ετησίως στην παγκόσμια οικονομία 445 δισεκατομμύρια δολάρια

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα για το Reuters, το ηλεκτρονικό έγκλημα κοστίζει περίπου 445 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, με τις κλοπές πνευματικής ιδιοκτησίας στις επιχειρήσεις να υπερβαίνουν σε απώλεις τα 160 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από άτομα που ασχολούνται με το hacking.
Η αναφορά από το Center for Strategic and International Studies (CSIS) καταγράφει πως το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία που καταστρέφει το εμπόριο, την ανταγωνιστικότητα και τη καινοτομία. Η έρευνα, η οποία είναι χρηματοδοτούμενη από την εταιρεία παροχής λογισμικού ασφαλείας MacAfee, υπολογίζει τις απώλειες περίπου στα 375 δισεκατομμύρια δολάρια με μέγιστο τα 575 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα οι απώλειες που σχετίζονται με προσωπικές πληροφορίες, όπως κλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτών, φτάνουν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α (15% του συνολικού πληθυσμού) έχουν πέσει θύματα των hackers για κλοπή προσωπικών πληροφοριών ενώ επίσης θύματα παρόμοιων κλοπών έχουν πέσει 54 εκατομμύρια άνθρωποι στη Τουρκία, 16 εκατομμύρια στη Γερμανία και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια στη Κίνα.

Όπως καταγράφεται στην έρευνα, το μεγαλύτερο μερίδιο των απωλειών, περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, βαραίνει τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη, δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, Ιαπωνίας και Γερμανίας.

Σε δήλωσή του ο Jim Lewis του CSIS επισημαίνει πως το ηλεκτρονικό έγκλημα έχει σοβαρές συνέπειες στην απασχόληση εργαζομένων και είναι μια πληγή στη καινοτομία που επιβραδύνει το ρυθμό μείωσης της παγκόσμιας καινοτομίας με ταυτόχρονη μείωση της απόδοσης των καινοτομιών και επενδυτών.

Η MacAfee, θυγατρική της Intel, τονίζει πως η συνεργασία μεταξύ κρατών θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότητα ενάντια του ηλεκτρονικού εγκλήματος, όπως για παράδειγμα η καταστολή του botnet Gameover Zeus πριν λίγο καιρό.

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014 10:29

Σε ομηρία συσκευές της Apple στην Αυστραλία. Χάκερ ζητούσε λύτρα για να τις "ξεκλειδώσει"

Μία έκπληξη περίμενε κάποιους ιδιοκτήτες συσκευών της Apple από την Αυστραλία σήμερα. Το γνωστό “κουδουνάκι” για τις ειδοποιήσεις χτύπησε, για να πληρώσουν… λύτρα!
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Sydney Morning Herald, ένας hacker ή κάποια ομάδα hackers, με το όνομα “Oleg Pliss” (πρόκειται για το όνομα ενός σεβαστού μηχανικού και προγραμματιστή) συστηματικά “κλείδωνε” τους ιδιοκτήτες iPhone, iPad και Mac εκτός των συσκευών τους, κρατώντας τις συσκευές σε ομηρία και απαιτώντας λύτρα για να τις απελευθερώσει, λύτρα –από $50 έως $100- τα οποία ζητούσε να κατατεθούν μέσω PayPal.

Στο forum υποστήριξης της Apple χρήστες περιγράφουν πως ο επιτιθέμενος χρησιμοποιώντας τη γνωστή λειτουργία Find My iPhone κατάφερνε εξ’ αποστάσεως να κλειδώνει τις συσκευές, στέλνοντας μηνύματα στους χρήστες και απαιτώντας τη πληρωμή του. Όσοι χρησιμοποιούσαν passcodes στις συσκευές τους δεν αντιμετώπισαν προβλήματα, επειδή είναι αδύνατον να κλειδωθεί μία συσκευή, που προστατεύεται ήδη, ωστόσο χρήστες που είχαν τις συσκευές τους απροστάτευτες, δεν ήταν τόσο τυχεροί.

Η Apple συνεργάστηκε απευθείας με τους χρήστες για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, αφού η παράκαμψη του κλειδώματος δεν είναι κάποια εύκολη διαδικασία. Αν και η επίθεση περιορίζεται στην Αυστραλία, κάποιοι χρήστες στην Νέα Ζηλανδία και στη Μ.Βρετανία ανέφεραν παρόμοια προβλήματα.

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποια είναι η αιτία του προβλήματος, ωστόσο πιστεύεται ότι χρήστες ανακύκλωναν τους ίδιους κωδικούς σε άλλες υπηρεσίες που είχαν παραβιαστεί στο παρελθόν. Αν ανησυχείτε, μία λύση είναι να χρησιμοποιήσετε οπωσδήποτε κωδικό στη συσκευή σας (σε όλες τις συσκευές σας, όχι τον ίδιο κωδικό) επιστρατεύοντας ακόμα και two-factor authentication για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014 16:58

To Twitter δίνει την επιλογή Mute

Τη δυνατότητα Mute, ανακοίνωσε πριν λίγα λεπτά το Twitter, ένα από τα χαρακτηριστικά που ζητούσαν επίμονα οι χρήστες από τη δημοφιλή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως μπορείτε να μαντέψετε, με τη συγκεκριμένη επιλογή, κάθε χρήστης του Twitter μπορεί να επιλέξει ποιανού χρήστη τα tweets που ακολουθεί δεν θα εμφανίζονται στο timeline του. Η επιλογή θα είναι διαθέσιμη σταδιακά από σήμερα όχι μόνο στην web έκδοση του Twitter αλλά και στις επίσημες εφαρμογές για iOS και Android. Αντίστοιχη επιλογή έχουμε δει από εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών όπως το Tweetbot το οποίο έχει ενσωματώσει παρόμοια λειτουργία εδώ και αρκετό καιρό.

Υπάρχουν δύο τρόποι ώστε να μην εμφανίζονται τα tweets και τα retweets συγκεκριμένου χρήστη στο timeline σας, ο πρώτος μέσα από το προφίλ του και ο δεύτερος μέσα από το pull down μενού που υπάρχει σε κάθε tweet. Το mute δεν επηρεάζει το "follow" που έχετε κάνει με τον χρήστη αλλά ούτε και τη δυνατότητα να λάβετε DM (προσωπικό μήνυμα) από αυτόν/αυτή.

Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι ο χρήστης για τον οποίο επιλέξατε το Mute, ποτέ δε θα ενημερωθεί γι' αυτή σας την ενέργεια και μπορείτε πάντα να την ακυρώσετε χωρίς και πάλι να ενημερωθεί σε αντίθεση με τη λειτουργία Block.

Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 10:53

Νέοι κανόνες σε αγορές από e-shops από τις 13 Ιουνίου

Σημαντικές αλλαγές έρχονται από τις 13 Ιουνίου στις συναλλαγές μας με τα ηλεκτρονικά καταστήματα με στόχο του υπουργείου Ανάπτυξης τη μεγαλύτερη ασφάλεια των συναλλαγών αλλά και την ποιότητα του εμπορεύματος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας in.gr, οι νέοι κανόνες αφορούν την πολιτική επιστροφής ενός προϊόντος, τις υποχρεώσεις του εμπόρου αλλά και τα δικαιώματα του καταναλωτή.

Τα σημαντικότερα σημεία όπως αναφέρει η ιστοσελίδα είναι τα εξής

* Ο καταναλωτής έχει στη διάθεση του 14 ημερολογιακές ημέρες για να υπαναχωρήσει σε περίπτωση που έχει κάνει αγορά εξ αποστάσεως και χωρίς να χρειάζεται να αναφέρει το λόγο για την απόφαση του. Η μοναδική επιβάρυνση θα είναι τα έξοδα αποστολής για την επιστροφή του προϊόντος, ενώ ο προμηθευτής οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα συμπεριλαμβανομένου των εξόδων αποστολής. Αυτό θα πρέπει να γίνει εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα κατά την οποία ενημερώθηκε από τον καταναλωτή ότι υπαναχωρεί.

Σε περίπτωση που ο προμηθευτής δεν έχει ενημερώσει τον καταναλωτή για το δικαίωμα υπαναχώρησης, τότε η προθεσμία αυξάνει από τις 14 ημέρες στους 12 μήνες.

* Το προϊόν πρέπει να έχει παραδοθεί εντός 30 ημερών από την παραγγελία

* Σε περίπτωση κακής χρήσης του προϊόντος, ο καταναλωτής ευθύνεται για τυχόν μείωση της αξίας του. Αν δηλαδή προχώρησε σε άνοιγμα της συσκευασίας και αυτό λειτουργεί, κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι μειώνει την αξία του.

* Υποχρέωση του ηλεκτρονικού καταστήματος για πλήρη ενημέρωση του τελικού κόστους του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει οποιαδήποτε άλλη δαπάνη αν δεν έχει προηγηθεί αναλυτική πληροφόρηση από το κατάστημα.

* Σε περίπτωση πληρωμής με πιστωτική κάρτα, απαγορεύεται να επιβαρύνονται οι καταναλωτές με επιπλέον κόστος.

* Παροχή ειδικής προστασίας των καταναλωτών σε περίπτωση συμβάσεων που συνάπτονται δια τηλεφώνου. Πλέον η προφορική συναίνεση δεν είναι αρκετή και για να είναι έγκυρη η σύμβαση ο καταναλωτής θα πρέπει να υπογράψει την αποδοχή της.

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 13:27

Το Start Menu επιστρέφει στα Windows 8 τον Αύγουστο

Κατά τη διάρκεια του συνέδριου BUILD μάθαμε ότι η Microsoft έχει στόχο να επαναφέρει το Start Menu στα Windows 8, επανασχεδιασμένο και με επιπλέον δυνατότητες.
 
Αν και η εταιρεία δεν έχει κάνει γνωστό, πότε θα δούμε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το Start Menu είναι προγραμματισμένο να κάνει την εμφάνιση του σε μία δεύτερη αναβάθμιση των Windows 8.1 τον ερχόμενο Αύγουστο.

Στο συνέδριο BUILD, ο Terry Myerson, επικεφαλής των τμημάτων λογισμικού για τα Windows και Xbox, πραγματοποίησε επίδειξη του νέου Start Menu, το οποίο συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του παλαιότερου μενού των Windows 7 με τη δυνατότητα “καρφιτσώματος” Live Tiles. Παράλληλα, ο Myerson αποκάλυψε ότι οι εφαρμογές του Modern UI θα μπορούν να τρέχουν στη παραδοσιακή επιφάνεια εργασίας, μέσα στα δικά τους παράθυρα.

Σύμφωνα με το The Verge, αν και είχε προγραμματιστεί τα παραπάνω δύο χαρακτηριστικά να κάνουν την εμφάνιση τους με τα Windows 9, που αλλιώς είναι γνωστά και με τη κωδική ονομασία “Threshold”, τα σχέδια άλλαξαν, και η Microsoft κάνει ότι μπορεί για να τα φέρει το συντομότερο δυνατόν στους χρήστες, ως μέρος μίας δεύτερης όπως είπαμε αναβάθμισης των Windows 8.1 τον Αύγουστο.

Όσο αφορά στις πληροφορίες για την συγχώνευση των Windows Phone με τα Windows RT, αυτό αποτελεί μέρος μίας μεγαλύτερης προσπάθειας που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έλευση των Windows 9. H Microsoft πάντως, αν και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σχεδιάζει να διαθέσει ένα λειτουργικό σύστημα, που θα λειτουργεί αρμονικά σε όλες τις ARM-based συσκευές, σε κινητά και ταμπλέτες, δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα κάτι τέτοιο ακόμη.

Οι αναβαθμίσεις των Windows, θα γίνονται λοιπόν αρκετά πιο συχνά σε σχέση με το παρελθόν. Λίγους μήνες μετά λοιπόν από το Update 1, έρχεται στο τέλος του καλοκαιριού το Update 2. Όσο αφορά στα Windows 9, δεν αναμένονται νωρίτερα από τον Απρίλιο του 2015.

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 16:30

Google: Προσφέρει αποζημίωση σε όσους εξαπατήθηκαν από το Virus Shield

Όπως ίσως γνωρίζετε στις αρχές του μήνα έγινε γνωστό πως η πρώτη σε πωλήσεις εφαρμογή στο Google Play, Virus Shield, όχι μόνο δεν προσέφερε προστασία στις συσκευές που είχε εγκατασταθεί αλλά ήταν μια μεγάλη απάτη, η οποία χάρη στις μεγάλες υποσχέσεις που υπήρχαν στην περιγραφή της είχε κατορθώσει να σημειώσει περισσοτερες από 10.000 λήψεις.
Στην πραγματικότητα μάλιστα, το μόνο το οποίο έκανε η εφαρμογή αυτή, ήταν να αλλάζει το κόκκινο "Χ" σε ένα μεγάλο "check" θέλοντας να συμβολίσει πως η εκάστοτε συσκευή ήταν προστατευμένη.

Πλέον, όπως έγινε γνωστό μέσω του Android Police, η Google αποφάσισε να προσφέρει αποζημίωση σε όσους κατέβασαν αυτή την εφαρμογή, ενημερώνοντας προηγουμένως μέσω email πως η λήψη της αποζημίωσης θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες 14 ημέρες.

Παράλληλα πέρα από την αποζημίωση του ποσού που πλήρωσαν, όλοι οι χρήστες θα λάβουν πίστωση 5 δολαρίων στους λογαριασμούς τους τα οποια θα μπορούν να εξαργυρωσουν σε αγορές εφαρμογών, μουσικής ή οποιουδήποτε άλλου είδους περιεχόμενο από το Google Play.

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 10:32

Στους νέους όρους χρήσης του GMail ξεκαθαρίζεται ότι σαρώνονται τα email σου για διαφημίσεις

Η Google ξεκάθαρα πια παραδέχεται αυτό που γνώριζαν και οι… πέτρες, ότι "σκανάρει" τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των χρηστών που χρησιμοποιούν την υπηρεσία GΜail.
Πιο συγκεκριμένα στους νέους όρους χρήσης της υπηρεσίας οι χρήστες προειδοποιούνται ότι: "αυτόματα συστήματα αναλύουν το περιεχόμενο σας" για χάρη των διαφήμισεων, της παραμετροποίησης και της ασφάλειας.

Πολλοί χρήστες της υπηρεσίας GMail γνωρίζουν ότι η υπηρεσία "σαρώνει" τα emails τους ψάχνονται για ad keywords, ωστόσο αρκετοί ήταν τόσο δυσαρεστημένοι με αυτό, που υπέβαλλαν μηνύσεις για λόγους που αφορούν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Μόλις πρόσφατα, η Google έκανε τη κίνηση να ενημερώσει τους όρους χρήσης της υπηρεσίας με το προφανές, και έτσι μελλοντικά δεν αναμένεται να έχει τέτοιου είδους νομικής φύσης προβλήματα.

Τετάρτη, 09 Απριλίου 2014 11:52

Τίτλοι τέλους για τα Windows XP

Έφτασε η μέρα. Μετά από 12 χρόνια, 6 μήνες και 12 μέρες στην αγορά, τα Windows XP ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους και έφτασαν στο τέλος της ζωής τους. Σήμερα έλαβαν το τελευταίο σετ από patches μέσω της υπηρεσίας Windows Update και… αυτό ήταν.
Τα Windows XP κυκλοφόρησαν στις 25 Οκτωβρίου του 2001. Συνολικά έλαβαν τρεις μεγάλες αναβαθμίσεις, το Service Pack 1 στις 9 Σεπτεμβρίου του 2002, το Service Pack 2 στις 25 Αυγούστου του 2004 και το Service Pack 3 στις 21 Απριλίου του 2008. Στις 14 Απριλίου του 2009, η Microsoft σταμάτησε την Mainstream υποστήριξη του λειτουργικού με την έννοια ότι μπορεί οι αναβαθμίσεις για παράδειγμα στην ασφάλεια να συνεχίζονταν, ωστόσο δεν υπήρχε πια η τεχνική υποστήριξη ενώ και η εγγύηση έληξε. Σήμερα, η εταιρεία σταμάτησε και την Extended υποστήριξη του προϊόντος. Η εταιρεία πάντως θα συνεχίσει να προσφέρει υποστήριξη στα προϊόντα ασφάλειας που αφορούν στο λογισμικό έως στις 14 Ιουλίου 2015 και θα συνεχίσει τακτικά να ειδοποιεί τους χρήστες των Windows XP ότι το λειτουργικό σύστημα δεν είναι πια ασφαλές.

Αν και ο Internet Explorer αναμένεται να συνεχίσει να υποστηρίζεται από τη Microsoft έως στις 14 Ιανουαρίου του 2020, και αυτός μαζί με τους προκάτοχους του, πεθαίνει σήμερα με τα Windows XP.

Μαζί τους πεθαίνει και η σουίτα γραφείου της εταιρείας Office 2003 που κυκλοφόρησε στις 21 Οκτωβρίου του 2003. Το Office 2003 έλαβε τρεις μεγάλες αναβαθμίσεις, όπως και τα Windows XP: το Service Pack 1 στις 27 Ιουλίου 2004, το Service Pack 2 στις 27 Σεπτεμβρίου του 2005 και το Service Pack 3 στις 17 Σεπτεμβρίου του 2007. Στις 14 Απριλίου του 2009, η Microsoft σταμάτησε την Mainstream υποστήριξη στη σουίτα.

Τώρα που τελείωσε η υποστήριξη στα Windows XP από τη Microsoft και επισήμως, πόσο άσχημα είναι τα πράγματα; Μάλλον πολύ άσχημα, αν σκεφτούμε ότι το 28% του κοινού που χρησιμοποιεί το Internet ακόμη το κάνει χρησιμοποιώντας υπολογιστή με Windows XP, και αυτά τα συστήματα σχετικά σύντομα θα είναι γεμάτα κενά ασφαλείας, έτοιμα να τα εκμεταλλευτούν επιτήδειοι. Πόσοι άραγε από αυτούς τους χρήστες διαθέτουν ενημερωμένα προσωπικά firewalls και εφαρμογές antimalware/ antivirus; Πόσοι επίσης γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά απειλές που καταφτάνουν στο inbox του email τους, από έγγραφα του Office, από USB κλειδιά ή ακόμα χειρότερα από browsers (μη ενημερωμένους, μη σωστά ρυθμισμένους κ.ά); Ευτυχώς τόσο η Google όσο και η Mozilla θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα προϊόντα τους (Chrome, Firefox) για τα Windows XP για τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλά από εκεί και μετά; Αν και ειδικοί δεν πιστεύουν –χωρίς να το αποκλείουν- ότι θα δούμε κάποιο worm που θα μπορούσε να μολύνει μαζικά τέτοια συστήματα, προβλέπουν ότι οι επιθέσεις με malware θα είναι πιο αποτελεσματικές (και αυτό σημαίνει κλοπή προσωπικών δεδομένων, δεδομένων πιστωτικών καρτών κ.ά).

Το τέλος της υποστήριξης των Windows XP έχει αντίκτυπο και στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την Microsoft από τις 8 Απριλίου 2014, τα Windows XP και Office 2003 δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν. Παρ’ όλα αυτά, δε θα υπάρχουν πλέον ενημερώσεις ασφαλείας ή τεχνική υποστήριξη για Windows XP, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ακόλουθων:

Υψηλότερο κόστος και χαμηλότερη παραγωγικότητα: Η μείωση των λειτουργικών εξόδων και η βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων είναι ανάμεσα στις ύψιστες προτεραιότητες των μικρών επιχειρήσεων. Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το ότι το 47% των μικρών επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η έλλειψη πόρων είναι ένας σημαντικός λόγος για τη μη αντικατάσταση παλαιότερων υπολογιστών, παρόλο που παρουσιάζουν συχνά προβλήματα και μειώνουν την παραγωγικότητα (Techaisle, 2013). Παρ’ όλα αυτά, μακροπρόθεσμα, η αντικατάσταση παλαιότερων υπολογιστών και η αναβάθμιση στα νέα Windows και Office είναι πολύ πιθανό να κοστίσουν λιγότερο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι μικρές επιχειρήσεις δαπανούν κατά μέσο όρο $427 σε επισκευές για υπολογιστές που είναι 4 ετών ή πιο παλιοί, χωρίς να αναφέρουμε τις ώρες χαμένης παραγωγικότητας για την επίλυση των προβλημάτων.

Έκθεση σε κινδύνους ασφάλειας και συμβατότητας: Η ασφάλεια είναι, βεβαίως, μια μεγάλη ανησυχία για όλες τις επιχειρήσεις. Οι υπολογιστές που δεν υποστηρίζονται και δεν έχουν λάβει τις ενημερώσεις είναι ευπαθείς σε κινδύνους ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έρευνα της ομάδας Microsoft’s Trustworthy Computing έδειξε ότι τα XP είναι 5 φορές πιο ευπαθή σε κινδύνους και επιθέσεις από ότι τα Windows 8.1.

Έλλειψη νέων εφαρμογών: Μετά την 8η Απριλίου 2014, οι προγραμματιστές εφαρμογών και οι πάροχοι ανεξαρτήτων λύσεων που κάνουν υλοποιήσεις για Windows XP δε θα εκδώσουν νέες αναβαθμίσεις για υπάρχοντες εφαρμογές και δε θα δημιουργήσουν νέες λύσεις για αυτές. Με άλλα λόγια, οποιεσδήποτε λύσεις υπάρχουν στα τωρινά Windows XP, θα παραμείνουν όπως έχουν, από άποψη χαρακτηριστικών και βελτιώσεων. Οι υπολογιστές σας δε θα εξελίσσονται ταυτόχρονα με τους πελάτες των επιχειρήσεων αλλά και με τις σύγχρονες απαιτήσεις της ανταγωνιστικής αγοράς.

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 12:23

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Υιοθέτηση νόμου για κοινούς φορτιστές και στα tablets

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα ένα νέο σχέδιο νόμου το οποίο βασίζεται σε προηγούμενη (και ήδη γνωστή οδηγία) που απαιτεί από τους κατασκευαστές smartphones να χρησιμοποιούν κοινό φορτιστή για όλες τις συσκευές.
Πιο συγκεκριμένα, ο νέος αυτός νόμος, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα απαιτώντας πλέον από τις εταιρείες να χρησιμοποιήσουν κοινή μορφή φορτιστή και για την κατηγορία των tablets.

Για την εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου, δίνεται περιθώριο χρόνου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύο ετών ώστε να προχωρήσουν στην ενσωμάτωσή και υιοθέτησή του, ενώ οι κατασκευάστριες εταιρείες θα έχουν επιπλέον ένα χρόνο στη διάθεσή τους.

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, σε επίπεδο καταναλωτών θα εξοικονομηθούν περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ από το μέτρο ενώ παράλληλα θα υπάρξει και σημαντική μείωση στον συνολικό όγκο ηλεκτρονικών και χάρτινων απορριμάτων.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν ήδη επιλέξει το microUSB ως κοινό πρότυπο για φόρτιση της συσκευής τους αλλά και σύνδεσης της με υπολογιστή, με την Apple να αρνείται να ακολουθήσει επιλέγοντας τη λύση του Lighting και εξωτερικού αντάπτορα microUSB για τα iPhone.

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 11:35

Κενό ασφαλείας του WhatsApp βάζει σε κίνδυνο τις συνομιλίες των συνδρομητών

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είδηση μας έρχεται σχετικά με τη δημοφιλέστατη υπηρεσία ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων WhatsApp στον απόηχο της εξαγοράς της εφαρμογής από το Facebook.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ερευνητή Bas Bosschert, οι χρήστες της εφαρμογής είναι πιθανό να κινδυνεύουν από ένα σοβαρό κενό ασφαλείας το οποίο μπορεί να δώσει πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές, στις αποθηκευμένες συνομιλίες που έχουν γίνει με αυτό.

Όταν κάποιος χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφου ασφαλείας των μηνυμάτων του στην κάρτα μνήμης της συσκευής του, το WhatsApp τα κρυπτογραφεί σύμφωνα με όσα αναφέρονται, με κοινό όμως κωδικό για όλους τους χρήστες του αντί για μοναδικό για τον καθένα. Με τον τρόπο αυτό γίενται ευάλωτη η αποθηκευμένη βάση δεδομένων σε οποιαδήποτε εφαρμογή έχει δικαιώματα ανάγνωσης/εγγραφής στην κάρτα SD.

Έτσι θεωρητικά τουλάχιστον κάποιος κακόβουλος χρήστης/εφαρμογή μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση και να ανακτήσει το περιεχόμενο των συνομιλιών με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τον καθένα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο σχόλιο ή ανακοίνωση από την εταιρεία σχετικά με το θέμα αυτό.

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 11:04

Στις 20 Φεβρουαρίου η κυκλοφορία του Geeksphone με τιμή €289

To Geeksphone το οποίο ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα και ξεχωρίζει για τη δυνατότητα να ενσωματώνει δύο πλατφόρμες, το Android και το Firefox OS αρχικά, είναι έτοιμο για την εμπορική κυκλοφορία του.
Σε ανακοίνωση της η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του αναφέρει συγκεκριμένα ότι θα κυκλοφορήσει στις 20 Φεβρουαρίου με επίσημη τιμή €289 ενώ για τους πρώτους ενδιαφερόμενους θα ισχύσει μια έκπτωση €20 που ρίχνει το τελικό κόστος της συσκευής στα €269.

Στον τομέα του λογισμικού που είναι και το δυνατό σημείο της συσκευής, το Geeksphone στηρίζεται σε δύο πλατφόρμες, το Android 4.2.2 Jelly Bean και το Firefox OS 1.3 (Boot2Gecko)

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του Geeksphone ξεχωρίζει η IPS οθόνη 4.7 ιντσών με ανάλυση 960 x 540. Στο εσωτερικό βρίσκεται ο επεξεργαστής Intel Atom Z2560 στο 1.6 GHz με 1 GB RAM. Ο αποθηκευτικός χώρος είναι μόλις 4 GB αλλά μπορεί να επεκταθεί μέσω της microSD θύρας ενώ η κύρια κάμερα στο πίσω μέρος είναι ικανή για λήψη φωτογραφιών στα 8MP και για εγγραφή βίντεο 1080p/30fps με τη βοήθεια πάντα LED Flash. Μια δεύτερη κάμερα μπροστά των 1.3mp αναλαμβάνει τις βιντεοκλήσεις σας ενώ συναντάμε ακόμη δέκτη GPS, Bluetooth 3.0 καθώς και WiFi 802.11 b/g/n. Το Geeksphone δεν υποστηρίζει LTE δίκτυα ενώ για την αυτονομία του υπεύθυνη είναι η μπαταρία των 2.000 mAh.

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 10:58

Microsoft OneDrive. Σύντομα με έως 8GB επιπλέον χώρο και shared folders

Πρόσφατα η Microsoft ανακοίνωσε την μετονομασία του SkyDrive σε OneDrive –εξαιτίας της συμφωνίας με το δίκτυο BSkyB για την μη χρήση της ονομασίας "Sky"- και σύντομα η υπηρεσία θα κάνει την εμφάνιση της με ορισμένες βελτιώσεις και προσθήκες.
Πιο συγκεκριμένα, το OneDrive αναμένεται να προσφέρει 8GB επιπλέον χώρου, με παρόμοιο τρόπο με αυτό που έχει η ακολουθήσει η υπηρεσία Dropbox για να προσελκύσει χρήστες (προσκλήσεις από χρήστες σε άλλους κ.λπ). Έτσι, για κάθε χρήστη που προτείνετε και δέχεται την πρόσκληση σας θα έχετε επιπλέον 500MB (και εκείνος κερδίζει από την… “συναλλαγή” 500MB).

Κάθε χρήστης μπορεί να προτείνει την υπηρεσία σε έως και 10 φίλους για 5GB μέγιστου συνολικού χώρου επιπλέον. Αν παρόλα αυτά ενεργοποιηθεί και η λειτουργία αυτόματου “backup” των φωτογραφιών που τραβάει με το κινητό του (Windows Phone, Android, iOS) θα έχει επιπλέον 3GB, οπότε και ο συνολικός χώρος για τον χρήστη θα φτάνει τα 15GB (7GB + 5GB + 3GB).
Μία ακόμη σημαντική δυνατότητα που θα προσφέρει το OneDrive, είναι η κοινή ιδιοκτησία φακέλων, που επιτρέπει σε χρήστες να μοιράζονται και να διαχειρίζονται περιεχόμενο σε folders. Αν και το SkyDrive δίνει την δυνατότητα διαμοιρασμού φακέλων, εδώ μιλάμε για τον συγχρονισμό συγκεκριμένων folders πολλαπλών χρηστών. Το χαρακτηριστικό συνιδιοκτησίας επιτρέπει σε κάθε ιδιοκτήτη που μοιράζεται περιεχόμενο να προσθέτει νέους χρήστες στον φάκελο.

Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 13:21

Mozilla - Κυκλοφορεί τον Firefox 27

Η Μozilla προχώρησε σήμερα στη διάθεση της 27ης έκδοσης του δημοφιλούς περιηγητή ιστού Firefox η οποία φέρνει μια σημαντική ενημέρωση στο Firefox Social API, που πλέον υποστηρίζει και το παλιό γνωστό bookmarking tool Delicious αλλά και την ινδική μουσική υπηρεσία Saavn.
Το Firefox Social API, όπως ίσως γνωρίζετε έχει φτιαχτεί με σκοπό να παρέχει για υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, chat, ή σελίδες με ειδήσεις ένα μόνιμο σημείο στο πρόγραμμα όπου θα εμφανίζονται pop up ειδοποιήσεις ενώ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μέσα στο 2012.

Ακόμη, στην έκδοση αυτή προστέθηκε υποστήριξη για το πρωτόκολλο Google SPDY 3.1, ενώ προστέθηκαν και οι εκδόσεις 1.1 και 1.2 του Transport Layer Security (TLS).

Σε ό,τι αφορά τη mobile έκδοση του browser η εταιρεία πλέον παρέχεται υποστήριξη των εκδόσεων του TLS που προαναφέραμε ενώ η έως τώρα default γραμματοσειρά αντικαταστάθηκε με μια πιο ευανάγωστη.

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 15:18

Ο πρώτος εκτυπωτής που τυπώνει με νερό

Κινέζοι ερευνητές έκαναν γνωστό ότι, χάρη σε μια νέα μέθοδο που ανέπτυξαν, ο εκτυπωτής γίνεται τόσο «οικολογικός», που μπορεί να τυπώνει μόνο με νερό αντί για μελάνι. Οι εκτυπωμένες σελίδες φαίνονται καθαρά για αρκετές ώρες, αλλά μέσα σε μια ημέρα το πολύ έχουν ξεθωριάσει τελείως και τα κενά χαρτιά μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές.
Είναι φανερό ότι ο εν λόγω εκτυπωτής έχει νόημα να χρησιμοποιείται μόνο αν κανείς δεν ενδιαφέρεται να κρατήσει μόνιμα αυτό που τυπώνει, αλλά, από την άλλη, ο χρήστης μπορεί να κάνει μεγάλη οικονομία σε μελάνι και χαρτιά εκτύπωσης (ενώ βοηθά και το περιβάλλον).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σεν Ξιάο-Αν Ζανγκ, καθηγητή χημείας του πανεπιστημίου Ζιλιίν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με τον Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσαν ότι η δημιουργία του εκτυπωτή έγινε με δεδομένο ότι, σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, περίπου το 40% των εκτυπώσεων στους χώρους εργασίας καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων μετά από μία και μόνη ανάγνωσή τους.

Η εκτύπωση σβήνει μόνη της μετά από περίπου 22 ώρες, σε θερμοκρασία χώρου κάτω των 35 βαθμών Κελσίου. Το νερό-μελάνι εξαφανίζεται ταχύτερα, αν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη (μάλιστα στους 70 βαθμούς Κελσίου το χρώμα εξαφανίζεται σε μόλις 30 δευτερόλεπτα).
Οι ερευνητές τόνισαν ότι η τεχνολογία τους είναι φθηνή. «Με επαναχρησιμοποίηση του ίδιου χαρτιού 50 φορές, το κόστος είναι μόλις το 1% περίπου των εκτυπώσεων των κανονικών εκτυπωτών ψεκασμού μελάνης», ανέφερε ο Σεν Ξιάο-Αν Ζανγκ. Αλλά ακόμα κι αν το ίδιο χαρτί δεν χρησιμοποιηθεί πάνω από δέκα φορές, το κόστος είναι περίπου το ένα δέκατο έβδομο της συμβατικής εκτύπωσης.

Η νέα μέθοδος δεν απαιτεί αλλαγή του εκτυπωτή, αλλά απλώς αντικατάσταση του μελανιού με νερό. Από την άλλη όμως, το «τρικ» έγκειται στο χαρτί εκτύπωσης, το οποίο πρέπει να έχει υποστεί προηγουμένως ειδική επεξεργασία. Συγκεκριμένα, την επικάλυψή του με μια σχετικά άγνωστη αόρατη χρωστική ουσία (την οξαζολιδίνη), η οποία χρωματίζεται μέσα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, μόλις εκτίθεται στο νερό της εκτύπωσης, και έτσι εμφανίζεται το εκτυπωμένο κείμενο. Αυτή η επεξεργασία του χαρτιού αυξάνει ελαφρά το κόστος της νέας εκτυπωτικής μεθόδου, αλλά όχι πάνω 5%, ποσό που εξοικονομείται με το παραπάνω από το γεγονός ότι ο χρήστης δεν χρειάζεται πια να αγοράζει μελάνια.

Προηγούμενες τεχνικές εκτύπωσης με μελάνια που σβήνουν μόνα τους, παρήγαγαν εκτυπώσεις χαμηλότερης ποιότητας, μεγαλύτερου κόστους και με χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών. Αντίθετα, «το νερό είναι ανανεώσιμη πηγή και προφανώς δεν αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον», τόνισαν οι κινέζοι ερευνητές, οι οποίοι έχουν μέχρι τώρα κατορθώσει να τυπώνουν σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα (μπλε, ματζέντα, χρυσό και μοβ) αλλά μόνο με ένα κάθε φορά.
Το επόμενο βήμα θα είναι η περαιτέρω βελτίωση τόσο της ανάλυσης της εκτύπωσης όσο και της ταχύτητάς της. Ακόμα, οι ερευνητές ήδη εργάζονται για την κατασκευή ενός μηχανήματος που θα θερμαίνει απότομα τις εκτυπωμένες σελίδες, έτσι ώστε αυτές να σβήνουν αμέσως και να είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν ξανά. Επίσης, αν και, σύμφωνα με τον Ζανγκ, η τεχνική θεωρείται «πολύ ασφαλής», ξεκίνησαν τα σχετικά τεστ τοξικότητας σε ποντίκια.

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 12:36

Νέο Intel NUC DN2820FYKH με βάση την πλατφόρμα Βay Trail

H Intel ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα προχωρήσει στο λανσάρισμα ενός νέου υπολογιστή κατασκευασμένου με βάση το form-factor NUC ο οποίος είναι οικονομικότερος των άλλων μοντέλων της σειράς επειδή βασίζεται σε Intel Celeron επεξεργαστή.
O Intel NUC DN2820FYKH βασίζεται στην πλατφόρμα "Bay Trail" και έρχεται εξοπλισμένος με διπύρηνο επεξεργαστή Intel Celeron N2820.

Ο επεξεργαστής είναι χρονισμένος στα 2.0GHz και έχει κατανάλωση μόλις 7.5W ενώ η μητρική του συστήματος εξοπλίζεται με υποδοχή DDR3L SO-DIMM, με SATA 3Gb/s connector, με μία θύρα USB 3.0 και δύο USB 2.0 ενώ προσφέρεται έξοδος εικόνας HDMI.

Ακόμη προσφέρει συνδεσιμότητα gigabit Ethernet, 802.11 b/g/n WLAN, IrDA και Bluetooth 4.0 ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως έχει διαστάσεις 116.6 x 112 x 55 mm και είναι εφοδιασμένος με VESA mount έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί διακριτικά πίσω από οθόνες ή τηλεοράσεις.

Κλείνοντας να σημειώσουμε πως η τιμή του θα οριστεί κατά πάσα πιθανότητα από την εταιρεία στα 139 δολάρια.

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 12:33

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Νορβηγίας ψηφιοποιείται και μπαίνει on-line σε κάθε σπίτι, δωρεάν

Οι Νορβηγοί περνούν έτη φωτός μπροστά δίνοντας δωρεάν όλα τα βιβλία της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε ψηφιακή μορφή σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Περισσότερα από 135.000 βιβλία περνάνε στην ψηφιοποιημένη τους μορφή σε on-line σύστημα, με το κράτος να αποδίδει όλα τα πνευματικά δικαιώματα στους συγγραφείς.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει υπογράψει μια συμφωνία με την Kopinor, η οποία εκπροσωπεί συγγραφείς και εκδότες, και θα πληρώνει σε αυτήν ένα προκαθορισμένο ποσό για τη διανομή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με το νομικό σύστημα της Νορβηγίας, το δημοσιευμένο περιεχόμενο όλων των ειδών, πρέπει να βρίσκεται αποθηκευμένο στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Όλη η πολιτισμική συλλογή γλώσσας και λογοτεχνίας της χώρας, δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία και συγγράμματα, ακόμα και κείμενα – ιστορικά ντοκουμέντα που χρονολογούνται από την εποχή του Μεσαίωνα, θα ψηφιοποιηθούν.

Οι νόμιμοι κάτοικοι της χώρας θα έχουν πρόσβαση ακόμα και στα βιβλία εκείνα, τα οποία υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Όσα δεν υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα, θα παρέχονται για ελεύθερο «κατέβασμα», ενώ τα υπόλοιπα για online πρόσβαση διαδικτυακά.

Τι ακριβώς προσφέρει αυτή η καινοτομία εκτός από πρόσβαση στα βιβλία από όλους; Την ευκαιρία να μη μείνουν τα εξαντλημένα βιβλία μόνο στις βιβλιοθήκες όσων «πρόλαβαν» και να μην ξεχαστούν. Αλλά και ίσες ευκαιρίες, ανάμεσα σε ένα έγνωστο βιβλίο και σε ένα μπεστ σέλλερ. Η ψηφιοποίηση βοηθά επίσης ώστε να επιτευχθεί η διάσωση σπάνιων βιβλίων και εγγράφων καθώς και στην εξοικονόμηση χώρου σε χώρους όπως οι βιβλιοθήκες. Μέχρι στιγμής οι πωλήσεις στα βιβλιοπωλεία δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από τη διαδικασία αυτή ενώ περισσότερα από 115.000 βιβλία έχουν ήδη διαβαστεί on-line.

Προσπάθειες για αντίστοιχες ψηφιακές βιβλιοθήκες σε άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία και η Βρετανία, έχουν μέχρι στιγμής παγώσει διότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν εξασφαλίσει την συναίνεση όλων των εκδοτικών οίκων. Στη Νορβηγία φαίνεται πως η παιδεία και ο πολιτισμός είναι αρκετά σημαντικά ώστε να βρεθεί τρόπος να λυθούν τέτοια προβλήματα.

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 11:38

Η Samsung ετοιμάζει το Galaxy Note 3 Neo με εξαπύρηνο επεξεργαστή

Η Samsung έχει στα σκαριά τον πρώτο εξαπύρηνο επεξεργαστή για smartphone και η πρώτη συσκευή η οποία θα τον ενσωματώνει θα είναι το Galaxy Note 3 Neo.
Χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση, με βάση αρκετά αξιόπιστες διαρροές, μαθαίνουμε ότι το Galaxy Note 3 Neo θα είναι μια πιο φθηνή πρόταση του Galaxy Note 3 με σημαντικές διαφορές στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ο εξαπύρηνος επεξεργαστής είναι ένα από αυτά και συγκεκριμένα το Exynos 5260 SoC που αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιεί τέσσερις πυρήνες χρονισμένους στο 1.3 GHz και δύο πυρήνες στο 1.7 GHz με δυνατότητες HMP (Heterogeneous Multi-Processing) για χρήση και των 6 πυρήνων ταυτόχρονα.

Οι φωτογραφίες της συσκευής που έχουν διαρρεύσει δείχνουν ότι ο σχεδιασμός του Note 3 Neo δε θα διαφέρει από αυτό του Note 3, συμπεριλαμβανομένου και του πλαστικού υλικού στο πίσω μέρος που μοιάζει με δέρμα.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Galaxy Note 3 Neo περιλαμβάνουν Super AMOLED οθόνη 5.55 ιντσών με HD ανάλυση, 8mp κάμερα με Flash, 2.1 κάμερα στο εμπρόσθιο μέρος, 2 GB RAM, 16 GB αποθηκευτικού χώρου, microSD θύρα αλλά και μπαταρία με χωρητικότητα 3.100 mAh. Στηρίζεται στην έκδοση 4.3 Jelly Bean του Android αλλά θα αναβαθμιστεί κανονικά και στην έκδοση 4.4 KitKat.

Οι πληφοροφίες αναφέρουν ότι θα διατεθεί σε δύο εκδόσεις, μία με υποστήριξη LTE δικτύως και μία με 3G υποστήριξη. Οι επιδόσεις του αναμένεται να είναι καλύτερες από αυτές του Galaxy S4 όχι όμως από του Galaxy Note 3.

Το Galaxy Note 3 Neo αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα κατά τη διάρκεια της έκθεσης MWC 2014 η οποία θα διεξαχθεί το διάστημα 24-27 Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη.

Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2014 12:36

Νέο Pebble smartwatch με ανοξείδωτο ατσάλι

Φαίνεται πως η χρονιά που διανύουμε θα μας χαρίσει επιπλέον τεχνολογικές καινοτομίες αφου η εταιρεία Pebble, η οποία μετά το περσινό Pebble Smartwatch, παρουσίασε στη CES 2014 το διάδοχό του, το Pebble Steel, ένα smartwatch σε μεταλλικό σώμα, μόνο που μαζί με το ρολόι χειρός που παρουσίασε, ανακοίνωσε και το App store καθώς και νέους συνεργάτες που θα αναπτύξουν εφαρμογές αποκλειστικά για αυτό.

Το Pebble Steel, όπως προμηνύει και το όνομά του, είναι ένα “έξυπνο” ρολόι κατασκευασμένο από μέταλλο και πολύ πιο κομψό εμφανισιακά σε σχέση με τον προκάτοχό του. Είναι κατασκευασμένο απο ανοξείδωτο ατσάλι και διατείθεται σε δυο χρώματα, brushed metal και matte black. Πιο συγκεκριμένα, η έκδοση matte black έχει κατασκευαστεί με την ίδια τεχνική (Physical Vapor Deposition), που χρησιμοποιείται για την κατασκευή της πολυτελούς σειράς κινητών τηλεφώνων Vertu.

Η κομψή του εμφάνιση ενισχύεται και από τα δυο λουράκια που υπάρχουν στη συσκευασία, ένα δερμάτινο σε μαύρο χρώμα και ένα μεταλλικό, δίνοντας στους κατόχους την ευχέρεια να αλλάζουν τα λουράκια ανάλογα με το ύφος που θέλουν να προσδώσουν στο ρολόι τους. Περαιτέρω αλλαγές έχουμε και στον τομέα του hardware αφού πλέον το γυαλί που χρησιμοποιείται είναι Gorilla Glass με επίστρωση κατά των δαχτυλικών αποτυπωμάτων, μειώνοντας την εμφάνισή τους επάνω στην οθόνη του ρολογιού. Πέραν αυτών, έχουμε την οθόνη του η οποία είναι τεχνολογίας e-paper, μια πολύ καλή μπαταρία και αντοχή στο νερό μέχρι και 5 ατμόσφαιρες, και τα κουμπιά τα οποία αλλάξανε φέτος μόνο στο ότι έχουν κατασκευαστεί και αυτά από μέταλλο.

Για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν αυτό το κομψό smartwatch μπορούν να κάνουν προπαραγγελία εδώ. Η τιμή του είναι στα $250 ($100 ακριβότερο από το πλαστικό μοντέλο) και οι παραγγελίες θα αρχίσουν να αποστέλλονται στις 28 Ιανουαρίου. Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί το γεγονός πως παρά το γεγονός ότι η οθόνη του θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη και ακόμα πιο ευκρινείς, η συμβατότητά του με τις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές του μοντέλου που κυκλοφορεί από το 2013, αντισταθμίζουν τις λεπτομέρειες αυτές.

Το app store θα “ανοίξει” τις πόρτες του στα τέλη Ιανουαρίου και θα προσφέρει apps και εναλλακτικά θέματα εμφάνισης της ώρας, με τους developers που θέλουν να παραδώσουν τις εφαρμογές τους από τις 9 Ιανουαρίου και μετά. Πέραν όμως των developers, μεγάλα ονόματα όπως η MercedesBenz, Pandora και ESPN έχουν προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές όπως Yelp, Foursquare, GoPro και iControl.

Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014 12:01

Παραβίαση ασφαλείας στο Snapchat με διαρροή 4.6 εκατομμυρίων λογαριασμών

Δε ξεκινά καλά η χρονιά για το Snapchat, τη δημοφιλή εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων τα οποία διαγράφονται 10 δευτερόλεπτα μετά την ανάγνωσή τους, αφού τα στοιχεία 4.6 εκατομμυρίων μελών του κάνουν ήδη το γύρο του Διαδικτύου.

Τα στοιχεία των μελών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα SnapchatDB.info η οποία δημιουργήθηκε μόλις χθες και στην οποία αναφέρονται όχι μόνο τα username των χρηστών της εφαρμογής αλλά και οι τηλεφωνικοί αριθμοί που αντιστοιχούν σε αυτά, με τα τελευταία δύο ψηφία να είναι σβησμένα.

Η παραβίαση προήλθε από κενό ασφαλείας στο API της εφαρμογής για το οποίο το Snapchat είχε ήδη ενημερωθεί από την εταιρεία Gibson Security η οποία μια εβδομάδα πριν είχε αναφέρει τον εντοπισμό του προβλήματος. Στις 24 Δεκεμβρίου και αφού δεν υπήρξε καμία απάντηση από το Snapchat, η εταιρεία προχώρησε στη δημοσίευση λεπτομερειών από το ιδιωτικό API της εφαρμογής και της μεθοδολογίας για το πως κάποιος μπορεί να ελέγξει 10.000 τηλεφωνικούς αριθμούς μελών σε 7 λεπτά. Σε απάντηση του στις 27 Δεκεμβρίου, το Snapchat υποβάθμισε την απειλή λέγοντας ότι έχει εφαρμόσει διάφορα μέτρα προστασίας ώστε να καταστεί πιο δύσκολο το hacking της υπηρεσίας.

To Snapchat βρέθηκε πρόσφατα στην επικαιρότητα για εντελώς διαφορετικούς λόγους αφού δεν αποδέχτηκε τις προτάσεις εξαγοράς από το Facebook και τη Google με το ποσό των 3 και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα.

Όσοι είστε μέλη της υπηρεσίας, μπορείτε να εισάγετε το Username σας εδώ και να ενημερωθείτε αν ο λογαριασμός σας βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που έχουν διαρρεύσει.

Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013 14:48

LG G3: Με οκταπύρηνο επεξεργαστή και οθόνη ανάλυσης QHD;

Τον περασμένο Αύγουστο η LG τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, παρουσιάζοντας μία LCD οθόνη 5.5 ιντσών τεχνολογίας IPS με φοβερή ανάλυση QHD, ή αλλιώς 2560x1440p, χωρίς να γνωστοποιεί πότε θα τη δούμε να ενσωματώνεται σε κάποιο smartphone.
Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές τις ιστοσελίδας ZDNet Korea η επόμενη ναυαρχίδα της LG θα συνεχίσει τη γραμμή της σειράς G, με την ονομασία G3, με τα πρώτα τεχνικά χαρακτηριστικά να κάνουν λόγο για οθόνη ανάλυσης QHD (χωρίς να αναφέρεται μέγεθος), οκταπύρηνο επεξεργαστή κατασκευασμένο από την ίδια την εταιρεία και κάμερα 16MP. Ο νέος επεξεργαστής, με την κωδική ονομασία LG Odin, αναμένεται να εμφανιστεί και στα επόμενα tablets της σειράς G Pad.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, η LG ήρθε σε συμφωνία με την ARM για τη χρήση των επεξεργαστών της σειράς Cortex-A50, οι οποίοι είναι ικανοί για 64-bit. Η LG είχε σημειώσει πως οι νέες οθόνες QHD αναμένεται να εμφανιστούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, ενώ αν οι φήμες περί κυκλοφορίας του Galaxy S5 της Samsung (το οποίο αναμένεται να διαθέτει οθόνη 5.25 ιντσών ανάλυσης QHD) στις αρχές του έτους επαληθευτούν, ίσως η Κορεάτικη εταιρεία θα πρέπει να επανεξετάσει τα σχέδιά της.

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013 11:58

Ο Tim Cook προϊδεάζει για τα μεγάλα σχέδια της Apple για το 2014

Σε επιστολή του προς τους εργαζομένους της Apple σε ολόκληρο τον κόσμο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Tim Cook, τους ευχαριστεί για μια αρκετά επιτυχημένη χρονιά ενώ δε παραλείπει να αυξήσει τον πήχυ για την επόμενη χρονιά.
Στην επιστολή του ο Tim Cook αναφέρει ότι για την επόμενη χρονιά η Apple έχει μεγάλα σχέδια τα οποία πιστεύει ότι ο κόσμος θα αγαπήσει. Δε παραλείπει βέβαια να αναφέρει το πόσο υπερήφανος είναι για τη συμμετοχή του στην Apple, με την εταιρεία να συγκεντρώνει και να δωρίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η φημολογία για την ένταξη της Apple σε νέες προιοντικές κατηγορίες τεχνολογίας περιλαμβάνει την παρουσίαση ενός έξυπνου ρολογιού με την ονομασία iWatch αλλά και μιας έξυπνης τηλεόρασης, ένας τομέας που ο ίδιος ο Cook έχει αναφέρει ότι ενδιαφέρει πολύ την Apple. Άλλες φήμες αναφέρουν την παρουσίαση νέων iPhone και iPad με μεγαλύτερη όμως οθόνη.

Τη φετινή χρονιά η Apple την έκλεισε με την κυκλοφορία του ανανεωμένου Mac Pro το οποίο κατασκευάζεται για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα στο 2013 η εταιρεία παρουσίασε το iPhone 5S, το iPad Air, το iPad mini με retina οθόνη, το iOS 7 αλλά και τη νέα έκδοση του OS X το οποίο διατίθεται δωρεάν σε όλους. Τέλος ο Cook νοιώθει υπερήφανος για τη συμπλήρωση 50 δισ. downloads εφαρμογών και παιχνιδιών από το App Store, ένας αριθμός τον οποίο η Apple συμπλήρωσε σε 5 μόλις χρόνια λειτουργίας του.

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013 11:56

Ανάπτυξη εφαρμογών Windows 8.1 για "αρχάριους" με το Project Siena

Η Microsoft είναι αποφασισμένη να προωθήσει όσο περισσότερο τα Windows 8.1, με τον εμπλουτισμό του Windows Store να είναι ο κύριος στόχος της εταιρείας.
Σήμερα λοιπόν η εταιρεία κυκλοφόρησε μία νέα εφαρμογή με την ονομασία "Project Siena", ώστε να βοηθήσει ακόμα και αυτούς που έχουν ελάχιστες ή καθόλου γνώσεις πάνω στον προγραμματισμό εφαρμογών να αναπτύξουν μέσα σε λίγη ώρα τη δικιά τους HTML5 ή JavaSript εφαρμογή. Ο στόχος βέβαια της κίνησης αυτής είναι η αύξηση των ήδη προσφερόμενων apps που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας και που με βάση τις τελευταίες μετρήσεις, έχουν ξεπεράσει τις 130.000.

Η εφαρμογή αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, όμως όσοι έχουν ασχοληθεί με παρόμοιες εφαρμογές για iOS, Android ή Windows Phone γνωρίζουν περίπου τι θα συναντήσουν. Για όσους έχουν μεγάλες "βλέψεις", θα πρέπει να γνωρίζουν πως (όπως είναι φυσικό) το τελικό περιεχόμενο είναι αρκετά "περιορισμένο", όμως σίγουρα αξίζει μία δοκιμή.

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013 11:33

Ένταξη του σιδηροδρομικού δικτύου Ελλάδος στα Google Maps

Η Google ανακοίνωσε την ένταξη των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην εφαρμογή Transit στο maps.google.gr, στοχεύοντας στη διευκόλυνση της μετακίνησης των χρηστών σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας μέσω των Google Maps.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Google ενσωμάτωσε στους χάρτες της πληροφορίες για τις διαδρομές των προαστιακών γραμμών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, καθώς και για το σύνολο του υπεραστικού δικτύου. Μέσω του Transit των Google Maps, οι Έλληνες χρήστες αλλά και οι ξένοι επισκέπτες στη χώρας μας, θα μπορούν πλέον να βρουν οδηγίες για τις μετακινήσεις τους και να σχεδιάζουν τις διαδρομές τους σε όλη την Ελλάδα μέσω του υπολογιστή, του tablet ή του smartphone τους.

Η πρωτοβουλία αυτή, αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Google και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι μία επέκταση των δυνατοτήτων που προσφέρονται από την εφαρμογή Google Maps, με χρήσιμες πληροφορίες για όλους τους χρήστες των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών της χώρας μας. Παράλληλα αποτελεί μέρος της αποστολής της ομάδας των Google Maps να διευκολύνει τους χρήστες, τους κατοίκους των πόλεων και τους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν τον κόσμο με τις υπεραστικές, και αστικές συγκοινωνίες, με αυτοκίνητο ή και πεζοί.

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 10:28

Ξεκινά η προβολή διαφημίσεων στο Instagram

Όπως είχε ανακοινωθεί προ μηνών, το Instagram θα γίνει το επόμενο, μεγάλο social network που θα προβάλλει διαφημίσεις στους χρήστες του, κάτι που δεν έκανε μέχρι τώρα στην τριετή ύπαρξή του. Με σημερινές δηλώσεις από επίσημα χείλη, η υπηρεσία επιβεβαίωσε πως η προβολή ads «ανάμεσα» στο περιεχόμενό της, με τη μορφή εικόνων αλλά και video, θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον όσον αφορά τους χρήστες από τις ΗΠΑ.

Σίγουρα αυτή η εξέλιξη δε θα ευχαριστήσει τα 150 εκατομμύρια των χρηστών του Instagram, όμως είναι ο μόνος τρόπος να αυξηθούν δραστικά τα έσοδα για την υπηρεσία. Άλλωστε, το Facebook ξόδεψε 1 δις πέρυσι για να την αποκτήσει, σε ένα deal που κρίθηκε ίσως άτοπο και όντως μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει κέρδη στον Mark Zuckerberg. Η αλήθεια είναι πως όλο αυτό το διάστημα απλώς προετοιμαζόταν το έδαφος και σχεδιαζόταν το πλάνο με βάση το οποίο οι διαφημίσεις θα πλασάρονταν στους χρήστες, χωρίς να τους «εκδιώξουν» από τη χρήση του Instagram και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.

 

 

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 10:47

OCR scan σε φωτογραφίες, το SkyDrive έγινε πιο έξυπνο

Το SkyDrive έγινε ακόμη πιο έξυπνο και πλέον μπορεί να «διαβάζει» τις φωτογραφίες σας χάρη στην ενσωματωμένη OCR δυνατότητα.

Η Microsoft δε σταματά να ανανεώνει συνεχώς με νέα χαρακτηριστικά το SkyDrive, την cloud πρόταση της εταιρείας που πλέον έχει ενσωματωθεί και στα Windows 8.1 με τον καλύτερο τρόπο. Αυτή τη φορά, η υπηρεσία θα υποστηρίζει πλέον την οπτική ανάγνωση χαρακτήρων σε φωτογραφίες, συχνά αναφέρεται ως OCR. Έτσι, οι χρήστες του SkyDrive θα έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας του κειμένου που βρίσκεται σε μια φωτογραφία. Αυτό μπορεί να είναι ένα απόσπασμα από βιβλίο, περιοδικό, ετικέτες ή όποιο άλλο αντικείμενο περιέχει χαρακτήρες στη φωτογραφία.

Η OCR δυνατότητα στο SkyDrive έγινε πραγματικότητα για ακόμη μία φορά σε συνεργασία με την ομάδα του Bing, όπως άλλωστε έχει βοηθήσει σε αρκετές ακόμη περιπτώσεις με τα Bing apps, την αναζήτηση στα Windows 8.1, κλπ.

Αρχικά, η δυνατότητα OCR στις φωτογραφίες του SkyDrive θα είναι διαθέσιμη μόνο για τις γλώσσες Αγγλικά, Πορτογαλικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Γερμανικα, ωστόσο όλοι οι χρήστες θα μπορούν να εξάγουν το κείμενο ανεξάρτητα από τη γλώσσα εμφάνισης των Windows ή του SkyDrive.

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 13:53

LG G Flex. Αποκαλύπτεται το smartphone με κυρτή οθόνη της LG

Φωτογραφίες τύπου του G Flex, του φημολογούμενου smartphone με κυρτή οθόνη που ετοιμάζει η LG, διέρρευσαν πριν λίγες ώρες.
Η πρόταση της κορεατικής εταιρείας, για την οποία υπάρχει έντονη φημολογία εδώ και αρκετές μέρες, εμφανίζεται τώρα στις οθόνες μας, με τις πληροφορίες να τη θέλουν να ανακοινώνεται μέσα στον επόμενο μήνα.
Διαθέτει κυρτή οθόνη, διαφορετική όμως από αυτή του Samsung Galaxy Round που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες, καθώς η προσέγγιση της LG αφορά καμπύλη κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του και όχι της μικρής.
Επιπλέον, μαθαίνουμε ότι η διάσταση της οθόνης του θα είναι 6 ίντσες, με περισσότερες πληροφορίες να περιμένουμε να μάθουμε το επόμενο διάστημα.

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 13:44

HTC One Max. Επιτέλους επίσημο με οθόνη 5,9 ιντσών και αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων

Μετά από μήνες διαρροών, η HTC ανακοίνωσε (επιτέλους) επίσημα το "μεγάλο" smartphone της, One Max.
Η συσκευή -που μοιάζει περισσότερο με ένα "υπερμεγέθες" One mini παρά με το One- διαθέτει οθόνη 5,9 ιντσών Super LCD3 με ανάλυση 1920x1080p και pixel density 373 ppi. Ενσωματώνει επεξεργαστή Snapdragon 600 στα 1.7GHz με 2GB RAM, 16 ή 32GΒ αποθηκευτικού χώρου (με υποδοχή για microSD επιτέλους!), Ultrapixel κάμερα 4MPixels (χωρίς όμως οπτικό σταθεροποιητή), δεύτερη κάμερα 2MPixels, καθώς και μπαταρία 3.200mAh. Όσον αφορά το λειτουργικό, ενσωματώνει το Android 4.3 Jelly Bean με το UI HTC Sense 5.5.

Πρόκειται για την πρώτη πρόταση της HTC, μετά από καιρό, χωρίς υποστήριξη Beats Audio, το "παρών" δίνουν, ωστόσο, τα ηχεία BoomSound της ταϊβανέζικης εταιρείας που υπόσχονται υψηλή απόδοση.

Φυσικά, στο πίσω μέρος της συσκευής θα συναντήσετε τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων που έχουμε δει σε πολλές διαρροές και μπορεί να προγραμματιστεί για χρήση με έως τρία δάκτυλά σας, ώστε να ξεκλειδώνει το τηλέφωνο ή να ανοίγει εφαρμογές άμεσα.

Ελπίζουμε σύντομα να μάθουμε περισσότερα για την κυκλοφορία της συσκευής και την τιμή της.

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 10:40

Πως θα είναι το Internet το 2015;

Τέτοιου είδους προβλέψεις, συνήθως δεν πέφτουν έξω...Το Internet traffic θα σπάσει το «φράγμα» του ενός Zettabyte μέσα στο 2015. Η «κίνηση» των χρηστών online αυξάνεται με θεαματικούς ρυθμούς και αναμένεται να τετραπλασιαστεί ή πενταπλασιαστεί μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο. Όπου “Zettabyte” βάλτε 1000 Exabytes, ή 1.000.000 Petabytes, ή 1.000.000.000 Terabytes. Για να πάρετε απλά μια ιδέα, αυτό...

net20152

Κύριος «υπαίτιος» είναι το video streaming, που όσο οι συνδέσεις γίνονται ταχύτερες, τόσο μεγαλύτερη απήχηση θα έχει σε όλα τα ηλικιακά groups χρηστών και τόσο περισσότερο θα αντικαθιστά τα «συμβατικά» μέσα προβολής, δηλαδή την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Θα βλέπουμε τα διάφορα «κανάλια» μόνο online (κάτι που έχει αρχίσει ήδη και στην Ελλάδα), θα νοικιάζουμε τις ταινίες μας online και ούτω καθ’εξής. Ακόμα και σήμερα το video streaming έχει τη μερίδα του λέοντος στο traffic, με το διαμοιρασμό αρχείων να έρχεται δεύτερος, όμως αυτή η διαφορά μεταξύ τους θα γιγαντωθεί απότομα μέσα στα επόμενα χρόνια, ώστε  σχεδόν το 60% των δεδομένων που θα διακινούνται, να είναι video!

Tι είδους video, όμως; Θα κυριαρχούν τα μεγάλου μήκους videos, αυτά που κρατούν πάνω από 7 λεπτά δηλαδή, ενώ τα μικρότερου μήκους θα κατέχουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνόλου. Σημαντικό μερίδιο θα έχει η ζωντανή Internet TV αλλά και το “mobile video”, ενώ τελευταία θα έρχονται τα video streams από κάμερες κ.λπ. και τα PVRs (Personal Video Recorders που θα καταγράφουν τα streams).

net20153

Στο ίδιο infographic, που έρχεται από τη έγκυρη Cisco, διακρίνεται η ξεκάθαρη τάση της μεγένθυνσης των mobile δικτύων σε σχέση με τα «σταθερά» δίκτυα πρόσβασης στο internet, με το 4G να παίζει τεράστιο ρόλο σε αυτήν. Μέχρι το 2015 η αναλογία traffic από σταθερά προς traffic από κινητά δίκτυα θα φτάσει το 10:1, από το 16:1 όπου βρίσκεται σήμερα και από το 47:1 όπου βρισκόταν το 2010, όχι πολύ καιρό πριν! Λογικό και αναμενόμενο σε ένα βαθμό, δεδομένου του πόσο δημοφιλή έχουν γίνει πλέον smartphones και tablets, σε βαθμό που να αντικαθιστούν τα desktops/laptops σε αρκετές περιπτώσεις.

net20154

Και μια ωραία αναλογία για κλείσιμο...Αν η κούπα του καφέ που έχετε μπροστά σας ισοδυναμούσε με 1 GB δεδομένων, τότε το 2015 το συνολικό net traffic θα είχε όγκο όσο το Σινικό Τείχος! Μεγέθη δυσνόητα, που όμως περιγράφουν το πόσο αχανές είναι το Διαδίκτυο και με τι ρυθμό μεγαλώνει...

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 10:38

Dumb and Dumber To: Η επιστροφή...

Μία εικόνα, χίλιες...  πανηλίθιες λέξεις. Τα γυρίσματα του Dumb and Dumber To έχουν ξεκινήσει και επίσημα και το πρωταγωνιστικό δίδυμο, οι Jim Carrey και Jeff Daniels είπαν να μοιραστούν μαζί μας κάνα δυο φωτογραφίες.

Dumb-new-image

Σίγουρα τα χρόνια έχουν περάσει και οι ρυτίδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ωστόσο δεν μπορείς να μην συγκινηθείς βλέποντας αυτές τις... χαζόφατσες ξανά. Η ταινία θα συναντήσει το δίδυμο 20 χρόνια μετά το original φιλμ που άφησε εποχή, με τους Bobby και Peter Farrelly να είναι και πάλι πίσω από την κάμερα. Ο Daniels που κέρδισε το βραβείo Emmy στην κατηγορία καλύτερου ηθοποιού σε δραματική σειρά, κάνοντας την έκπληξη και αφήνοντας τον Bryan Cranston του Breaking Bad με την συμπάθεια του κοινού, είχε να το λέει πως την επόμενη ημέρα ανέβηκε στο αεροπλάνο και βρέθηκε δίπλα στο αξεπέραστο αυτό μαλλί του Carrey. Από τον Will MacAvoy του The Newsroom στον Harry Dunn του Dumb and Dumber. Αυτή κι αν είναι εναλλαγή ρόλων...

dumb

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 10:36

Ξέχασες το Facebook ανοικτό σε ξένη συσκευή; Μην πανικοβάλλεσαι...

Μήπως μπήκες για λίγο στο Facebook από το smartphone ή το tablet ενός φίλου σου και ξέχασες να αποσυνδεθείς; Ή μήπως χρησιμοποίησες ένα δημόσιο υπολογιστή, ας πούμε για παράδειγμα σε ένα ίντερνετ καφέ, και έφυγες χωρίς να αποσυνδεθείς από το Facebook; Επειδή δε θέλεις κάποιος άλλος να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά σου μηνύματακαι να πειράξει τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σου, σου έχουμε τη λύση στο πρόβλημα αυτό.

Μην πανικοβάλλεσαι, μέσα σε δυο λεπτά θα έχεις ξεμπερδέψει με το πρόβλημα αυτό, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Διαδικασία τερματισμού ενεργής σύνδεσης στο Facebook

facebook asfaleia termatismos drastiriotitas1) Θα χρειαστεί να πραγματοποιήσεις σύνδεση στο Facebook και στη συνέχεια να επισκεφθείς τις Ενεργές Συνδέσεις.

Στη νέα σελίδα θα βρεις όλες τις συνδέσεις τις οποίες έχεις πραγματοποιήσει με το Facebook προφίλ σου και δεν αποσυνδέθηκες. Εκτός από την τρέχουσα σύνδεση, η οποία ξεχωρίζει ως πρώτη και δε χρειάζεται να την πειράξεις, όλες οι υπόλοιπες συνδέσεις διαθέτουν πληροφορίες (ώρα, browser, τοποθεσία) για να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις ποιες θες να τερματίσεις.

2) Κάνε κλικ στην επιλογή Τερματισμός δραστηριότητας για όποιες ενεργές συνδέσεις θες να τερματίσεις.

Σκέψου την επιλογή Τερματισμός δραστηριότητας ως ένα απομακρυσμένο Log Out(Αποσύνδεση) πλήκτρο.

Μην ξεχνάς που και που να ρίχνεις μια ματιά στις Ενεργές Συνδέσεις του λογαριασμού σου. Πού ξέρεις; Μπορεί κάποιος τρίτος να γνωρίζει τα στοιχεία σου και να το καταλάβεις από την ώρα που συνδέεται ή το λειτουργικό και το browser που χρησιμοποιεί.

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 10:33

Πόσα χρώματα βλέπουν τα μάτια σας;

Στατιστικά, 1 στους 12 άνδρες και 1 στις 255 γυναίκες έχουν σε κάποιο βαθμό, πρόβλημααχρωματοψίας. Ήτοι, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν κάποιες αποχρώσεις χρωμάτων μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το συνολικό ορατό τους «φάσμα» να έχει περιορισμένες διαστάσεις.

colorblind3

H αχρωματοψία μπορεί να προκληθεί από γενετικούς παράγοντες (γονίδια) ή να είναιεπίκτητη, έπειτα από κάποια βλάβη που μπορεί να υποστεί ο εγκέφαλος, το μάτι ή τα οπτικά νεύρα. Μπορεί να είναι ολική ή μερική, ο ασθενής να τα βλέπει όλα «ασπρόμαυρα» ή απλώς να μη μπορεί να λάβει συγκεκριμένα χρώματα σαν οπτικά ερεθίσματα. Όπως και να’χει, είναι κάτι που όλοι μας μπορεί να έχουμε, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αλλά να μη το γνωρίζουμεαν είναι ήπια η ανωμαλία.

Γι’αυτό, βρήκαμε το παρακάτω test της x-rite που δημιουργήθηκε ακριβώς για όσους θέλουν να διαπιστώσουν πόσο «καλά» διακρίνουν τα χρώματα και αν έχουν κάποιο σοβαρό (ή μη) πρόβλημα αχρωματοψίας. Είναι απλό και στο τέλος του, μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμά σας, με ένα νούμερο στην κλίμακα 0-99. Όσα χρώματα «χάσετε», τόσο μεγαλύτερο το σκορ, με το 0 να είναι το τέλειο και το 99 φυσικά το χειρότερο.

colorblind2

Απλώς βάλτε στη σειρά τα χρώματα στις τέσσερις μπάρες, ώστε η μετάβαση από τη μία άκρη στην άλλη να γίνεται σταδιακά, με τις σωστές ενδιάμεσες αποχρώσεις. 

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 10:32

Δυνατότητα κλειδώματος της συσκευής σας από απόσταση στο Android Device Manager προσθέτει η Google

Η Google είχε ανακοινώσει μέσα στον Αύγουστο το Android Device Manager μία εφαρμογή που μπορεί να εντοπίσει την τοποθεσία της συσκευής σας σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής,αλλά και να διαγράψει τα δεδομένα σ αυτήν.

device-manager-on-device

Τώρα, προσθέτει ένα άκρως χρήσιμο χαρακτηριστικό ακόμη, τη δυνατότητα να μπορείτε να αλλάξετε το password της συσκευής σας από απόσταση.

Χάρη στο νέο Lock button, μπορείτε να ορίσετε νέο κωδικό στο Android smartphone σας, με όποιον τρόπο και αν είναι κλειδωμένο (pattern, PIN κ.ο.κ).

Ας μην ξεχνάμε ότι το Android Device Manager, σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε τη συσκευή σας και να... κουδουνίσει από απόσταση. Και κάπως έτσι, ακόμη κι αν την έχετε ξεχάσει κάπου μέσα στο σπίτι και δεν μπορείτε να τη βρείτε, έχετε ακόμη έναν τρόπο. Φυσικά, υπάρχουν πολλές ανταγωνιστικές εφαρμογές εδώ και καιρό στο Google Play, ωστόσο πρόκειται για μία πρόταση της ίδιας της Google που αξίζει μίας δοκιμής.

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 11:11

Η Nokia και οι "κακίες" για τα νέα iPhone...

Έχουμε γράψει πολλές φορές πως η Nokia είναι ιδιαίτερα επιθετική στον τρόπο που βλέπει τον ανταγωνισμό. Δεν είναι λίγες οι διαφημίσεις της, τελευταία, που τα βάζουν με ανταγωνιστικά μοντέλα των νέων Lumia με όχι και τόσο ευγενικό τρόπο.

Ακόμη και μετά την εξαγορά από τη Microsoft, οι Φινλανδοί συνεχίζουν να "τη λένε" στους ανταγωνιστές τους, με πρόσφατο παράδειγμα την εικόνα στην οποία ένα Samsung Galaxy σπάει όπως το Kit Kat .

Τώρα, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων iPhone, η Nokia ξαναχτυπά με δύο "επιθετικά" tweets στο λογαριασμό της @Nokia_UK.

nokia-slaps-apple

Στο ένα η φινλανδική εταιρεία "υποδέχεται" το νέο iPhone 5C με μία φωτογραφία τωνπολύχρωμων Lumia, το motto "Η μίμηση είναι η καλύτερη μορφή κολακείας" και τη λεζάντα"Ευχαριστούμε, Apple".

 

Και το νέο iPhone 5S  όμως δεν ξεφεύγει από τα σχόλια, με την εταιρεία να γράφει πως "οι πραγματικοί gangsters δε χρησιμοποιούν χρυσά τηλέφωνα".

 

Η δε @Nokia US δεν άφησε κι αυτή την ευκαιρία της ανακοίνωσης νέων "ανταγωνιστών" αναξιοποίητη, σπεύδοντας να συγκρίνει την μόλις 8MPixels κάμερα των iPhone με αυτή τουNokia Lumia 1020.

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 11:10

Νέο software δημιουργεί 3D μοντέλα από απλές εικόνες!

Θυμάστε πόσο δύσκολο ήταν, κάποτε, να επεξεργαστούμε μόνοι μας μια φωτογραφία, να την τροποποιήσουμε, να προσθέσουμε εφέ, να σβήσουμε ή να προσθέσουμε αντικείμενα σε αυτήν; Παλεύαμε με τα πενιχρά μέσα που είχαμε (τη ζωγραφική των Windows), μέχρι που το software εξελίχθηκε και προηγμένες image editing σουίτες έγιναν πιό προσιτές στο μέσο χρήστη, τόσο από άποψης κόστους, όσο και από άποψης ευχρησίας. Πλέον ακόμη και ο αμύητος μπορεί μέσα σε μικρό διάστημα να εξοικειωθεί με την επεξεργασία εικόνων και να ετοιμάσει τις δικές του δημιουργίες, αφού το βασικό μοντάζ είναι πανεύκολο.

gif222

Κάτι παρόμοιο φιλοδοξεί να πετύχει ο Tao Chen μαζί με τους υπόλοιπους ερευνητές της ομάδας του, αλλά για επεξεργασία 3D μοντέλων. Η ομάδα, που έχει ως «ορμητήριο» τοΠανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, δημιούργησε το 3-Sweep, ένα έξυπνο software που μπορεί από απλές, “2D” φωτογραφίες να εξάγει 3D μοντέλα αντικειμένων, με ελάχιστη προσπάθεια από το χρήστη!

Το πρόγραμμα, με την καθοδήγηση του χρήστη, εντοπίζει ένα αντικείμενο στη φωτογραφία, προσδιορίζει τις διαστάσεις του, το σχήμα του και τη θέση του στο χώρο, με τη χρήση ενός απλού εργαλείου τύπου “drag ‘n’ select”. Όσοι έχετε παίξει λίγο με το “lasso” tool του Photoshop θα καταλάβετε αμέσως τον τρόπο που λειτουργεί. Αφού επιλέξετε το αντικείμενο, μετατρέπεται αυτομάτως σε τρισδιάστατο, στο βαθμό του δυνατού φυσικά, με βάση τις πληροφορίες που δίνει στο software μια δισδιάστατη φωτογραφία. Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον για συμμετρικά αντικείμενα, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικά ακριβές, αν αναλογιστούμε ότι μέχρι σήμερα δε μπορούσαμε να κάνουμε οτιδήποτε παρόμοιο με τέτοια ευκολία.

Από εκεί και πέρα, ο χρήστης μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα με το 3D αντικείμενό του. Μπορεί να του αλλάξει μέγεθος, θέση στο χώρο, προσανατολισμό (rotate), να του προσθέσει ή να του αφαιρέσει χαρακτηριστικά, με βάση τα ήδη υπάρχοντά του (π.χ. να προσθέσει πόδια σε μια καρέκλα), ενώ επιπλέον το software μπορεί να καλύψει το κενό που αφήνει η αφαίρεση ενός αντικειμένου από μια εικόνα, «γεμίζοντας» το background με βάση το τι υπάρχει γύρω του. Ουσιαστικά η επεξεργασία 3D αντικειμένων γίνεται τόσο εύκολη, όσο είναι η επεξεργασία εικόνων που τραβάμε με το smartphone μας μέσω του Instagram ή αντίστοιχου app!

3sweep1

Το 3-Sweep είναι επαναστατικό και τώρα η ομάδα του ψάχνει τρόπο να το εισάγει στην αγορά. Σίγουρα ένα πρόγραμμα δε μπορεί να αντικαταστήσει την επιδεξιότητα, τις γνώσεις και την εμπειρία ενός επαγγελματία γραφίστα/σχεδιαστή/μοντέρ, όμως σίγουρα θα βοηθήσει πολλούς «απλούς» χρήστες να κάνουν αυτό που θέλουν χωρίς πολύ κόπο και χρόνο, αλλά και τα πρώτα βήματά τους στο χώρο. Και σκεφτείτε απλά πως μπορεί ένα τέτοιο software να συνεργαστεί με ένα 3D printer, που σε λίγα χρόνια θα είναι επίσης προσιτό σε πολλούς χρήστες! Νέοι ορίζοντες ανοίγονται με το 3-Sweep και σίγουρα αξίζει να παρακολουθούμε στενά την πρόοδό του.

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 11:09

Το καινοτόμο gadget της 15χρονης Ann που φιλοδοξεί να "φωτίσει" τον κόσμο

Η Ann Makosinski είναι μία 15χρονη μαθήτρια από τη Victoria της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά, η οποία κατάφερε να σχεδιάσει κάτι απίστευτο: έναν φακό που τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από τη θερμότητα του σώματός και, συγκεκριμένα, αυτή που παράγεται από τις παλάμες των χεριών σας.

hollow-flashlight-nail

Η συσκευή, που η ίδια ονομάζει "hollow flashlight", δε χρειάζεται μπαταρία, καθώς χρησιμοποιεί πλάκες peltier που μετατρέπουν τη "ζέστη" του χεριού σε κάτι αξιοποιήσιμο. Μία τυπική δέσμη φωτός μπορεί να έχει διάρκεια 20 λεπτά από τη στιγμή που θα ανάψει, χρησιμοποιώντας την εφεύρεση της μικρής Ann.

H 15χρονη θα παρουσιάσει τον καινοτόμο φακό της στο Google Science Fair στις 21 Σεπεμβρίου, όπου θα συναγωνιστεί 14 άλλους μαθητές από όλο τον κόσμο. Ο νικητής θα λάβει υποτροφία 50.000 δολαρίων και ένα ταξίδι στα νησιά Galapagos.

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 10:56

Μέσα στον Οκτώβριο τα iPhone 5S και iPhone 5C στην Ελλάδα

  1. Apple ανακοίνωσε χθες τα νέα της smartphones, το κλασικό και ανανεωμένο iPhone 5S αλλά και το "διαφορετικό", χρωματιστό και λιγάκι πιο προσιτό iPhone 5C, τα οποία θα ξεκινήσουν να διατίθενται σε αγορές ανά τον κόσμο στις 20 Σεπτεμβρίου. Τι γίνεται, όμως, με την Ελλάδα;

iPhone 5S iPhone 5C

Αν και ακούμε διάφορα από χθες το βράδυ -από συγκεκριμένες ημερομηνίες μέσα στον Οκτώβρη έως το... Δεκέμβρη- τίποτα δεν είναι ακόμη απόλυτα σίγουρο.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι το πλέον πιθανό σενάριο είναι η κυκλοφορία των νέων iPhone στη χώρα μας μέσα στον Οκτώβριο. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται, συνήθως, στο τρίτο "κύμα"χωρών στις οποίες κυκλοφορεί το iPhone και, αν η ιστορία επαναληφθεί, υπολογίζεται ότι, μετά τα μέσα Οκτωβρίου, οι Έλληνες καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους τις "πολυπόθητες" για κάποιους νέες συσκευές.

Να σημειώσουμε ότι με τις έως τώρα ενδείξεις και την ενημέρωση που έχουμε, τόσο ηCosmote όσο και η Vodafone θα διαθέσουν τα νέα iPhone 5S και iPhone 5C στην αγορά από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας τους. Αναμένουμε, λοιπόν, για να μάθουμε περισσότερα στοιχεία και ακριβή ημερομηνία σύντομα...

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 13:09

Γιατί ακούμε τη φωνή μας διαφορετική όταν είναι ηχογραφημένη; (vid)

Ένας προβληματισμός που έχει απασχολήσει τους περισσότερους από εμάς. Γιατί ακούγοντας τη φωνή μας ηχογραφημένη σε ένα μέσο, μας φαίνεται τόσο διαφορετική (και συνήθως δε μας... αρέσει και καθόλου), ενώ στους φίλους μας δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Μία συνήθης ερώτηση, στην οποία, ωστόσο, υπάρχει απάντηση και αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην όχι και τόσο πιστή αναπαραγωγή της φωνής μας από τα διάφορα μέσα ηχογράφησης.

ears

Όταν, λοιπόν, κάποιος μιλάει, ακούει δύο διαφορετικά πράγματα... αρχικά τη φωνή του, όπως ακριβώς την ακούν και οι άλλοι άνθρωποι, με τον εγκέφαλο να μεταφράζει σε ήχο τις δονήσεις που λαμβάνει το αυτί μας από το εξωτερικό περιβάλλον. Ακούει, όμως και έναν επιπλέον ήχοπου προέρχεται από τις δονήσεις των οστών του κρανίου του, οι οποίες μεταφέρονται και αυτές για αποκωδικοποίηση στον εγκέφαλό μας. Ο συνδυασμός αυτών των ήχων είναι αυτό που ακούμε τελικά και ο λόγος που είναι διαφοροποιημένο από ό,τι ακούν οι άλλοι γύρω μας.

Στο παρακάτω video (στα αγγλικά βεβαίως-βεβαίως, λόγω της πηγής μας) μπορείτε να δείτε τον Greg Foot να εξηγεί με τον τρόπο του τα παραπάνω και να δίνει απαντήσεις.

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 13:04

To iPhone 5 μόλις "μας τελείωσε". Σταματάει η κυκλοφορία του!

Μπορεί η εκδήλωση στο Cupertino να έκρυβε δύο νέα iPhone (5S και 5C), μία ακόμη είδηση που βγήκε στο παρασκήνιό της ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Αναφερόμαστε στο ότι το iPhone 5, το πλέον πρόσφατο μοντέλο της Apple πριν τις σημερινές ανακοινώσεις, σταματάει να διατίθεται πλέον.

iphone 5 discontinued

Μία τέτοια κίνηση δε συνηθιζόταν έως τώρα από την αμερικανική εταιρεία, δεδομένου ότι χρησιμοποιούσε τα προηγούμενα μοντέλα της ως "οικονομικές" προτάσεις σε σχέση με τις νέες ανακοινώσεις, διαθέτοντάς τα στις χαμηλές κατηγορίες τιμής (δωρεάν και στα 99 δολάρια με τα γνωστά αμερικανικά "δίχρονα" συμβόλαια).

Τώρα τα πράγματα αλλάζουν, δεδομένου ότι η Apple διαθέτει δύο νέες προτάσεις, με το iPhone 5C να αποτελεί την οικονομικότερη αυτών, καθώς η τιμή του φτάνει τα 99 και 199 δολάρια για τις εκδόσεις των 16 και 32GB αντίστοιχα (με συμβόλαιο δύο ετών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού)

Έτσι, σύμφωνα με τη λογική της Apple, το iPhone 5 "πεθαίνει" και, σε μία κίνηση-έκπληξη, το iPhone 4S παραμένει διαθέσιμο (δωρεάν με δύο χρόνια συμβόλαιο).

Ποιος είναι ο λόγος; Ίσως το iPhone 5 να ήταν μία αρκετά ακριβή πρόταση για να παίξει το ρόλο της "free" παλαιότερης επιλογής και από την άλλη η παρουσία του 5C -που είναι αρκετά κοντά σ' αυτό σε specs αλλά με διαφορετική εμφάνιση (πλαστική και πολύχρωμη)- να αφήνει λιγότερο χώρο για παλαιότερες προτάσεις στην αγορά.

Όπως και να έχει, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να αποχαιρετήσεις το iPhone 5.Τουλάχιστον, έχεις δύο νέες και μία παλαιότερη επιλογή.

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 13:06

Κυρίες και Κύριοι… αυτό είναι το iPhone 5S

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Apple ανακοίνωσε το iPhone 5S, το revamp του iPhone 5. Εξωτερικά, στις γραμμές του, έχει το ίδιο μέγεθος οθόνης με το iPhone 5 αλλά έχει αρκετές αξιοσημείωτες διαφορές που θα δούμε με τη σειρά.

iphone 5S

Χρώματα

Εκτός από το κλασσικό μαύρο, η Apple εγκαινιάζει την δική της εκδοχή του «σχεδόν» λευκού, ή αλλιώς, “space gray”, αλλά και το χρυσό. Τρία τα χρώματα λοιπόν, μία «πρώτη» για την εταιρεία του Cupertino.

iPhone5s_Gld_iOS7_PRINT

Design – Διαστάσεις

Όπως αναφέραμε και πριν, ο εξωτερικός σχεδιασμός του iPhone 5S είναι ίδιος με το «slim»concept του iPhone 5. Η οθόνη παραμένει στο ίδιο μέγεθος, στις 4 ίντσες και οι εξωτερικές διαστάσεις του είναι ίδιες με το πάχος να παραμένει στα 7.6 mm και το βάρος στα 112 γραμμάρια. Θεμελιώδης διαφορά σε σχέση με το iPhone 5; Το νέο home button που φιλοξενεί πια τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ένας ασημί δακτύλιος από ανοξείδωτο ατσάλι που «διαβάζει» το αποτύπωμα του χρήστη και αντικαθιστά την ενοχλητική για πολλούς εισαγωγή κωδικού, ενώ το ίδο το home button είναι κατασκευασμένο από βιομηχανικό ζαφείρ.

A7 επεξεργαστής

a7

Το εσωτερικό του iPhone 5S είναι αυτό στο οποίο έχει κάτι να πει η Apple. Ο νέος επεξεργαστήςA7 διαθέτει ένα native 64ων bit kernellibraries και drivers. Είναι δύο φορές πιο γρήγορος από τον A6 και ο Phil Schiller που έκανε την παρουσίασή του τον ονομάζει ως «ένα άλμα μπροστά» για την εταιρεία. Στην αναφορά του, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το πρώτο iPhone και τον επεξεργαστή του, λέγοντας πως ο A7 είναι 42 φορές περισσότερο γρήγορος, ενώ τα γραφικά του είναι 56 φορές ταχύτερα.

Μ7… ο αισθητήρας που αντιλαμβάνεται την κίνηση

m7_new

Μαζί με τον Α7 η Apple εγκατέστησε στο εσωτερικό του iPhone 5S τον M7, έναν αισθητήρα κίνησης για τον οποίο είχαν γραφτεί πολλά στο παρελθόν. Ο αισθητήρας αυτός συνεργάζεται με τον A7 και συλλέγει στοιχεία από το γυροσκόπιο, τον επιταχυντήρα και την πυξίδα. Ο ρόλος του είναι να ενεργοποιήσει μία ολόκληρη  γενιά από εφαρμογές που θα εστιάζουν στην άθληση, την υγιεινή ζωή και τις δραστηριότητες, με πρώτη εταιρεία που θα σχεδιάσει μία τέτοια εφαρμογή να είναι η Nike.

Αυτονομία

Αν και δεν έχουμε ακόμα εντελώς σαφή εικόνα για το πόσο «μεγάλη» είναι η μπαταρία τουiPhone 5S, σύμφωνα με την Apple, ο Α7 συμβάλλει σημαντικά στην αυτονομία της συσκευής. Έτσι, ο Phil Schiller μίλησε για 10 ώρες χρόνο ομιλίας σε 3G10 ώρες σερφάρισμα σε ταχύτητες LTE250 ώρες αναμονής της συσκευής και 40 ώρες μουσικής.

Camera

camera

Η κάμερα του νέου iPhone 5S έχει υποστεί μία πολύ σοβαρή ανανέωση, υποσχόμενη ακόμα περισσότερες και καλύτερες φωτογραφήσεις. Ο αισθητήρας είναι 1,5 φορά μεγαλύτερος ενώ ο νέος φακός που σχεδιάστηκε από την εταιρεία αφήνει οπή f/2.2. Η Apple επίσης «παίζει» με ταpixel καθώς αναφέρει πως παραμένει η κάμερα στα 8MP, με την διαφορά πως «μεγαλώνει» τα ίδια τα pixels υποσχόμενη καλύτερα φωτογραφικά αποτελέσματα.

Το φλας της κάμερας, ονομάζεται True Tone και διαθέτει διπλό LED. Το ένα έχει το γνωστό λευκό φως ενώ το άλλο εκπέμπει ζεστό φωτισμό, προσπαθώντας έτσι να απαλείψει το «μπλε» χρωματισμό των φωτογραφιών του iPhone με το φλας. Το iPhone 5S μπορεί να «διαβάσει» τα χρώματα στον χώρο και να αντιληφθεί ακόμα και το χρώμα του δέρματος προκειμένου να δώσει την καλύτερη φωτογραφία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί στις πρώτες δοκιμές.

Η κάμερα του iPhone 5S επίσης θα προσφέρει σταθεροποίηση εικόνας ενώ θα διαθέτει burst mode 10 λήψεων για να «επιλέξει» αυτόματα την καλύτερη φωτογραφία από τις 10.

Επίσης, μία νέα λειτουργία Slow Motion θα επιτρέπει στους κατόχους iPhone 5S να κάνουν λήψη βίντεο σε ανάλυση 720p με 150 καρέ το δευτερόλεπτο. Μετά τη λήψη ενός βίντεο, θα μπορούν να επιλέγουν εκείνα τα σημεία της λήψης που θα μετατρέψουν σε αργή κίνηση.

Αναγνώριση αποτυπώματος

613-9967-02

Το “cool” εξωτερικό χαρακτηριστικό που εισάγει η Apple στα iPhone 5S είναι ο κυκλικός αισθητήρας αναγνώρισης αποτυπώματος γύρω από το Home Button. Όπως αναφέραμε παραπάνω είναι το σύστημα εκείνο που θα αντικαταστήσει τα passwords, τόσο για την πρόσβαση στην ίδια τη συσκευή, όσο και για την αγορά εφαρμογών. Ο αισθητήρας ουσιαστικά κάνει capture μία υψηλής ανάλυσης φωτογραφία του δακτυλικού σας αποτυπώματος και το διαβάζει. Και το αναγνωρίζει κάθε φορά που το δάχτυλο του ιδιοκτήτη περνά πάνω από το homebutton. Το σύστημα του Home Button ονομάζεται TouchID και απ’ ότι φαίνεται, το home buttonδεν πρόκειται να «πατηθεί» ξανά. Είναι κατασκευασμένο πάντως από συνθετικό ζαφείρι προκειμένου να μην υπόκειται στις συνήθεις φθορές ενώ ο δακτύλιος του αισθητήρα είναι από ανοξείδωτο ατσάλι.

Τιμή και διαθεσιμότητα

Οι τιμές του iPhone 5S στη Γερμανία, για να έχουμε μία εικόνα της Ευρωπαϊκής αγοράς είναι:

Το μοντέλο των 16GB στα 699 ευρώ

Το μοντέλο των 32 GB στα 799 ευρώ

Το μοντέλο των 64 GB στα899 ευρώ

Αν θέλετε να έχετε μία εκτίμηση μεγέθους για τις τιμές που θα δούμε κι εδώ στην Ελλάδα, είναι οι ίδιες τιμές που είχε και το iPhone 5, πράγμα που αναμένουμε φυσικά να επιβεβαιωθεί.

Όσο για την διαθεσιμότητα; 20 χώρες θα δουν το iPhone 5S στα καταστήματά τους την 20ηΣεπτεμβρίου, οι μεγαλύτερες αγορές, ενώ άλλες 100 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα υποθέτουμε) θα δουν το iPhone 5S τον Δεκέμβριο.

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 13:05

iPhone 5C Επίσημα. Νέο, χρωματιστό, πλαστικό και "πιο οικονομικό"

Μετά από μήνες διαρροών, "όργιο" φημών και έναν πραγματικό "χείμαρρο" πληροφοριών σε τεχνολογικά και όχι μόνο sites ανά τον πλανήτη, ένα από τα πλέον αναμενόμενα gadgets κάθε χρονιάς είναι γεγονός. Αναφερόμαστε στο iPhone, μόνο που φέτος η Apple αποφάσισε να μας προσφέρει κάτι ξεχωριστό σε σχέση με τις προηγούμενες φορές. Όχι ένα, άλλα δύο διαφορετικά iPhone...

Το ένα από αυτά είναι το iPhone 5C, μία διαφορετική πρόταση απ' ό,τι μας είχε προσφέρει έως τώρα η αμερικανική εταιρεία στα smartphones. Πιο οικονομικό, πλαστικό, αλλά καιπολύχρωμο... Αλήθεια, σου αρέσει;

iphone-5c-colors

Το iPhone 5C -αρκετά γνώριμο, τελικά, σε εμάς ως εικόνα, λόγω των ατελείωτων διαρροών, οι περισσότερες από τις οποίες αποδείχθηκε ότι αφορούσαν πραγματικά parts- αποτελεί τη νέα πρόταση της Apple στο χώρο των smartphones.

Είναι κατασκευασμένο από πολυκαρβονικό υλικό, ενισχυμένο με ατσάλι στο εσωτερικό του σε μία νέα δομή, στην οποία το μέταλλο λειτουργεί ως κεραία.

Η Apple στην ανακοίνωση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το πίσω μέρος και οι πλαϊνές επιφάνειες της συσκευής έχουν κατασκευαστεί από ένα ενιαίο κομμάτι, ώστε να μην είναι ορατές περίεργες "ενώσεις" ,που προβληματίζουν στην κατασκευή άλλων smartphones τα οποία έχουμε δει τελευταία (χμμμ...).

Η αμερικανική εταιρεία διαθέτει μαζί με τη συσκευή και θήκες από μαλακή σιλικόνη, με κυκλικές οπές στο πίσω μέρος τους, ώστε να είναι ορατό και το αρχικό χρώμα της συσκευής. Σας αρέσουν ή όχι, είναι το νέο trend που προτείνει η Apple στην "πολύχρωμη" εποχή της.

iphone 5C Cases

Η διάσταση της οθόνης του iPhone 5C παραμένει ίδια με αυτή του iPhone 5 (Retina 4 ιντσών) με ενισχυμένο στρώμα αφής, ενώ και ο επεξεργαστής του είναι ο A6 που γνωρίσαμε στην προηγούμενη έκδοση του smartphone της Apple. Η κάμερα στο πίσω μέρος της συσκευής είναι επίσης ίδια (iSight στα 8MPixels), η εμπρόσθια ωστόσο αναβαθμίζεται και είναι μία FaceTime HD στα 1.9MPixels.

Το νέο iPhone 5C υποστηρίζει, σύμφωνα με την Apple, "περισσότερες μπάντες LTE στον κόσμο απ' ό,τι οποιοδήποτε άλλο smartphone", ενώ ενσωματώνει την έκδοση 4.0 τουBluetooth, dual-band 802.11a/b/g/n WiFi και μπαταρία που προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία από αυτή του iPhone 5 (έως 10 ώρες ομιλίας σε δίκτυο 3G, έως 10 ώρες browsing σε WiFi και LTE δίκτυα και έως 8 ώρες σε 3G δίκτυα, καθώς και 10 ώρες αναπαραγωγής video και έως 40 ώρες αναπαραγωγής ήχου).

Η ολοκαίνουρια, διαφορετική πρόταση της Apple είναι διαθέσιμη σε πέντε διαφορετικούς χρωματισμούς: πράσινο, λευκό, μπλε, ροζ και κίτρινο.

Θα κυκλοφορήσει σε έκδοση 16 και 32GB και σε τιμή που θα φτάνει τα 99 και τα 199 δολάριααντίστοιχα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (με διετές συμβόλαιο φυσικά), ενώ οι θήκες που θα είναι διαθέσιμες γι' αυτό θα κοστίζουν 29 δολάρια η μία.

Οι προπαραγγελίες για τη συσκευή θα ξεκινήσουν στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ θα είναι διαθέσιμη από τις 20 του τρέχοντος μήνα σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Καναδά, Κίνα, Χονγκ-Κονγκ, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Πουέρτο Ρίκο και Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσο για τις τιμές χωρίς συμβόλαιο και στην Ευρώπη; Το γερμανικό Apple Store αναφέρει πως θα κοστίζει 599 ευρώ το 16άρι και 699 ευρώ το 32άρι. Κι αν αναρωτιέστε, ναι είναι οικονομικότερο (κατά 100 ευρώ) από το iPhone 5S.

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 10:46

Νέο PS Vita, πιο λεπτό και ελαφρύ με LCD οθόνη

Την Ιαπωνία επέλεξε η Sony για να προχωρήσει στην ανακοίνωση της δεύτερης γενιάς του PS Vita, της φορητής παιχνιδοκονσόλας της εταιρείας λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση μείωσης τιμής του πρώτου μοντέλου.
Το νέο PS Vita είναι 20% πιο λεπτό από την προηγούμενη γενιά ενώ είναι και 15% πιο ελαφρύ. Η OLED οθόνη των 5' ιντσών του προηγούμενου μοντέλου αποτελεί παρελθόν αφού η Sony την αντικαθιστά με μία τεχνολογίας LCD κάτι που χαρίζει και 1 επιπλέον ώρα αυτονομίας (σύνολο 6).

Μια ακόμα σημαντική διαφορά είναι η παρουσία αποθηκευτικού χώρου έστω και στο 1 GB ενώ η Sony παρουσίασε και μια νέα κάρτα μνήμης για το PS Vita η οποία επιτρέπει την αποθήκευση δεδομένων μέχρι τα 64gb.

Δημοσιευμένη Εικόνα


Η δεύτερη γενιά του PS Vita (WiFi) κυκλοφορεί αρχικά στην Ιαπωνία στις 10 Οκτωβρίου και μάλιστα σε συνολικά 6 χρώματα, με τιμή 18.980 Yen ή στα €150 περίπου με βάση τη σημερινή ισοτιμία. Δεν υπάρχει ακόμα κάποια ενημέρωση για το αν και πότε θα το δούμε προς τα μέρη μας.
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 10:45

Διαθέσιμα τα Windows 8.1 σε συνδρομητές MSDN και TechNet

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της ολοκλήρωσης ανάπτυξης των Windows 8.1, αντιδράσεις δημιούργησε η απόφαση της Microsoft να μη διαθέσει τη νέα έκδοση των Windows νωρίτερα σε προγραμματιστές μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών MSDN και Technet.
Απαντώντας στις αντιδράσεις, η Microsoft επιστρέφει στην παλιά πολιτική της και διαθέτει από σήμερα την τελευταία έκδοση των Windows στις υπηρεσίες MSDN και Technet χωρίς οι συνδρομητές τους να χρειάζεται να περιμένουν την 18η Οκτωβρίου όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο. Παράλληλα με την τελική έκδοση των Windows 8.1, διαθέσιμη είναι και η τελική έκδοση των Windows Server 2012 R2.

Πάντως η Microsoft ενημερώνει ότι συνεχίζει να αναπτύσσει όλες τις online υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από τα Windows 8.1 και έτσι η εμπειρία χρήσης του δε μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη πριν την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας. Το διάστημα αυτό η Microsoft θα το αξιοποιήσει λαμβάνοντας τα σχόλια των κατασκευαστών στους οποίους έχει δοθεί η τελική έκδοση, κυκλοφορώντας μια ενημέρωση την 18η Οκτωβρίου μέσω του Windows Update, διορθώνοντας όποια λάθη επισημανθούν.

Από τις σημαντικές αλλαγές των Windows 8.1 εκτός των αλλαγών στο desktop όπως η επιστροφή του start button και της απευθείας πρόσβασης στο desktop, είναι και η ενσωμάτωση της εφαρμογής του Skype με δυνατότητα απαντήσεων κλήσεων απευθείας από την οθόνη κλειδώματος. Περισσότερα για αυτή την προσθήκη μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο που αναρτήθηκε στο επίσημο blog του Skype.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 10:37

Τι κάνουμε στο...μπάνιο με το smartphone μας;

Eλάτε τώρα, μεταξύ μας είμαστε...αφού παίρνετε μαζί σας το smartphone στην τουαλέτα και το ξέρουμε, γιατί να το αρνείστε; Δεν είναι κακό άλλωστε, ούτε παράλογο. Κάποτε διαβάζαμε εφημερίδες και περιοδικά όση ώρα περνούσαμε στο μπάνιο, τι πιό φυσιολογικό από το να χρησιμοποιούμε πλέον το smartphone ή το tablet μας;

smartphonebathroom3

Ωστόσο, δεν παύει να είναι μια συνήθεια που κρύβει κινδύνους υγιεινής, αλλά και κινδύνους για την ίδια τη συσκευή που με τίποτα δεν αποχωριζόμαστε...Με περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια smartphones παγκοσμίως, δεν είναι τυχαίο που θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Ο μέσος άνθρωπος περνάει πάνω από 30’ την ημέρα μέσα στο μπάνιο, αρκετό χρόνο για να κάνει οτιδήποτε online, με τη βοήθεια της συσκευής του. Με βάση όλα τα στοιχεία αυτά, λοιπόν, το ότι 3 στους 4 χρήστες παίρνουν μαζί τους το smartphone όταν επισκέπτονται το WC και φυσικά το χρησιμοποιούν εκεί, δεν προξενεί εντύπωση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών τσεκάρει το κινητό τους κάθε 6 λεπτά κατά μέσο όρο, για μηνύματα, e-mails ή κλήσεις. Και όσον αφορά το τι κάνουν μέσα στο μπάνιο με το smartphone τους, τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους:

smartphonebathroom2

Το 78% εξ’αυτών πλοηγείται στο internet ενώ βρίσκεται στο μπάνιο, ενώ σχεδόν 1 στους 2 χρήστες στέλνει και διαβάζει e-mails. Ένα 29% από αυτούς το παίρνει μαζί του για να «μην βαριέται», είτε αυτό σημαίνει πως κάνει κάτι από τα παραπάνω, είτε βλέπει τηλεόραση (16%), είτε απλώς παίζει παιχνίδια (11%). Ακόμα πιό σημαντικό, όμως, είναι το ότι τα 2/3 των ηλικιών 18-24 επιδίδονται στην κοινωνική δικτύωση με το smartphone τους, όσο βρίσκονται στο WC!

Αλλά η ενασχόληση με το κινητό την ώρα της «τουαλέτας» δεν αφορά μόνο τους νέους και την διασκέδασή τους. Πολυάσχολοι χρήστες αξιοποιούν αυτό το χρόνο όσο το δυνατόν καλύτερα, ώστε να μην πηγαίνει χαμένος και να βρίσκονται διαρκώς ενημερωμένοι, ή για να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μέσα σε αυτό το διάστημα. Έτσι, επικοινωνούν ακόμα και με τους συνεργάτες τους (conference calls) σε ποσοστό 25% για τους άντρες και 13% για τις γυναίκες. Αν την επόμενη φορά που μιλάτε με το συνεργάτη σας ακούσετε στο βάθος καζανάκι, μην απορήσετε. Τέλος, ένα 12% των χρηστών δήλωσε πως νιώθει «πίεση» ώστε να ελέγχει διαρκώς τα e-mails του, για να μη χάσει ούτε λίγα λεπτά από την άφιξη κάποιου.

smartphonebathroom1

Βολική η χρήση του smartphone στο μπάνιο, αλλά έχει και τα αρνητικά της. Διότι η παρουσία νερού εγκυμονεί κινδύνους και γι’αυτό το λόγο κάθε χρόνο, χιλιάδες τηλέφωνα (μόνο στην Αγγλία) και εκατομμύρια παγκοσμίως «πνίγονται» μέσα στην τουαλέτα ή τη μπανιέρα. Προσοχή, λοιπόν, στο που χρησιμοποιείτε το κινητό σας και πως! Και επί τη ευκαιρία, μη ξεχνάτε πως το smartphone μπορεί να γίνει εστία μόλυνσης, αφού το αγγίζουμε όσο βρισκόμαστε στο μπάνιο, άσχετα με το αν πλύνουμε τα χέρια μας έπειτα. Μόνο το 14% των χρηστώναπολυμαίνουν τη συσκευή τους μετά τη χρήση του μπάνιου, οπότε αντιλαμβάνεστε τι κυκλοφορεί γύρω μας...

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 10:36

Ναι, και η Nissan έχει το... "έξυπνο" ρολόι της

Φαίνεται πως για τα smartwatches το 2013 είναι η χρονιά τους και, πέρα από τις εταιρείες consumer electronics, περισσότεροι "παίκτες" ετοιμάζονται να μπουν στην αγορά.

Ένας από αυτούς είναι και η Nissan, που αναμένεται να παρουσιάσει τη δική της πρόταση στοΣαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης.

Nissan-Nismo-Watch-on-Wrist-gradient

Tο Nissan Nismo Concept Watch θα είναι το πρώτο έξυπνο ρολόι, που θα παρέχει αφενός πληροφόρηση με δεδομένα απόδοσης και τηλεματικής του οχήματος, αφετέρου βιομετρικά δεδομένα του κατόχου του, σε πραγματικό χρόνο.

Προς το παρόν, το smartwatch της Nissan στοχεύει σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό, που αφορά αποκλειστικά τους οδηγούς αυτοκινήτων της εταιρείας, έτσι διαφοροποιείται από τις άλλες προτάσεις της αγοράς, καθώς αφορά λιγότερο τη σύνδεσή του στο smartphone σας και περισσότερο αυτήν με το αυτοκίνητό σας.

Η συσκευή μπορεί να συνδεθεί στο αυτοκίνητό σας χρησιμοποιώντας μίας smartphone app μέσωBluetooth.

Ενδεικτικά, επιτρέπει στον οδηγό να:

  • Έχει πρόσβαση σε δεδομένα τηλεματικής και απόδοσης του αυτοκινήτου, εν κινήσει
  • Συλλαμβάνει βιομετρικά δεδομένα στο ρολόι μέσω ενός μετρητή σφυγμών
  • Παρακολουθεί δείκτες απόδοσης του αυτοκινήτου σας, όπως μέση ταχύτητα και κατανάλωση καυσίμων.
  • Λαμβάνει προσωποποιημένα μηνύματα από τη Nissan.

Η ιαπωνική εταιρεία αναφέρει ακόμη ότι το Nismo Watch μπορεί να καταγράψει και να παρακολουθήσει το ποσοστό κοινωνικής απόδοσης του χρήστη σε twitter, Facebook, Pinterest και Instagram χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο Social Speed Software (κάτι σαν το Κloutγια... αυτοκίνητα μας ακούγεται αυτό).

Nissan-Nismo-Watch-in-Packaging

Το Nismo Watch έρχεται σε μαύρο-λευκό και μαύρο-κόκκινο χρώμα, διαθέτει δύο πλήκτρα ελέγχου και μπορεί να προσφέρει έως επτά ημέρες αυτονομίας με κανονική χρήση.

Δείτε και ένα video από το πρωτοποριακό "έξυπνο" ρολόι της Nissan.

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 10:35

Amazon. Όχι δε θα βγάλουμε smartphone μέσα στο 2013

Όπως σας είχαμε γράψει το Σάββατο, η Jessica Lessin, πρώην συντάκτρια της Wall Street Journal, είχε "ανάψει" συζητήσεις και δημοσιεύσεις στο Διαδίκτυο γύρω από την πληροφορία ότι η Amazon σκοπεύει να διαθέσει το πολυαναμενόμενο smartphone της στην αγορά... εντελώς δωρεάν.

Τώρα, φαίνεται ότι από την εταιρεία του Jeff Bezos απαντούν σε αυτή τη φήμη, μέσω του blog της δημοσιογράφου, αναφέροντας ότι δεν είναι αληθινή.

amazon

Όπως σημειώνει η Amazon, σε απάντηση που έστειλε στο blog 48 ώρες μετά τη δημοσίευσητου σχετικού post, η εταιρεία δε σκοπεύει να ανακοινώσει κάποιο κινητό τηλέφωνο μέσα στη χρονιά που διανύουμε, αλλά ακόμη και αν το κάνει αυτό στο μέλλον δε θα είναι δωρεάν.

Φυσικά, αυτή η διευκρίνιση δε συνεπάγεται ότι δε θα δούμε ποτέ smartphone από την Amazon, καθώς, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές σε αυτές τις περιπτώσεις, "όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά"...

Επιπλέον, το σενάριο ότι η εταιρεία του Jeff Bezos σκέφτεται το smartphone που ετοιμάζει να είναι επιδοτούμενο σε μεγάλο βαθμό, ώστε να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν apps και media από την Amazon, δεν καταρρίπτεται εντελώς, επομένως το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι περισσότερη υπομονή ώστε να μάθουμε τα ακριβή σχέδια του κολοσσού της λιανικής στον τομέα της κινητής.

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 10:33

H θανατηφόρα ακτίνα ενός ουρανοξύστη στο Λονδίνο και το «δεύτερο» λάθος του αρχιτέκτονα

Ένας από τους πιο σύγχρονους ουρανοξύστες στο Λονδίνο, έχει ένα παρατσούκλι: τον λένε Walkie Talkie καθώς, το σχήμα του που φαρδαίνει όσο κανείς φτάνει στους τελευταίους από τους 37 ορόφους, κάνει το κτίριο να μοιάζει με αυτή τη συσκευή. Από την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, αλλάζει παρατσούκλι καθώς, βγήκε στη δημοσιότητα ότι εξαιτίας αυτού του σχήματος και των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί, ο ουρανοξύστης συγκεντρώνει το φως του ήλιου και το «στέλνει» σε ένα δρόμο λίγο πιο κάτω, με αποτέλεσμα να λιώσει κυριολεκτικά ένα αυτοκίνητο.

London's 'Walkie Talkie' skyscraper reflects light hot enough to fry an egg - video

Ναι, δεν είναι αστείο, ούτε υστερία των περαστικών. Σε ένα καφέ που βρίσκεται σε δρόμο νότια του ουρανοξύστη μάλιστα, ο ιδιοκτήτης κατόρθωσε να ψήσει ένα αβγό με τις ακτίνες που συγκεντρώνονται από την αντανάκλαση του κτιρίου και να ζεστάνει μία μπαγκέτα. Τα κτίρια του δρόμου αυτού βλέπουν την μπογιά στα ξύλα και τα μέταλλα να λιώνει και σίγουρα, αν ένας άνθρωπος καθίσει για λίγη ώρα κάτω από αυτή την «ακτίνα» του ουρανοξύστη, μπορεί να πεθάνει.

skyscraper2-620x349

Ο αρχιτέκτονας του κτιρίου, Rafael Viñoly ομολόγησε στη Guardian πως έχουν γίνει λάθη στο συγκεκριμένο κτίριο. Την εποχή που σχεδιαζόταν δεν υπήρχε επαρκές λογισμικό για να υπολογίσουν την αντανάκλαση του κτιρίου, λέει. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι ακριβώς εκεί. Το πρόβλημα του αρχιτέκτονα από την Ουρουγουάη είναι ότι το Λονδίνο «ζεστάθηκε» ξαφνικά.«Αλλιώς θυμόμουν το Λονδίνο από τότε που είχα έρθει πρώτη φορά. Τώρα, έχετε συνέχεια ήλιο!» λέει στη συνέντευξή του.

Φυσικά, στο φαινόμενο της θανατηφόρας ακτίνας του ουρανοξύστη Walkie Talkie συμβάλλει και το γεγονός ότι κατά τον σχεδιασμό είχαν προβλεφτεί κατασκευές στην καμπύλη του κτιρίου που θα εμπόδιζαν την ανάκλαση του φωτός προς τα κάτω, αλλά αφαιρέθηκαν κατά την εκτέλεση για να μειωθεί το κόστος. Λεπτομέρειες, έτσι;

_69625278_light

Για τον Ουρουγουανό αρχιτέκτονα πάντως, είναι το δεύτερο παρόμοιο «λαθάκι» που γίνεται. Το πρώτο συνέβη σε ένα ξενοδοχείο στο Las Vegas. Η αντανάκλαση του φωτός πάνω στην πρόσοψη του Vdara ήταν τόσο έντονη που, οι ακτίνες που έπεφταν στον χώρο μίας πισίνας του, είχαν ως αποτέλεσμα να λιώνουν οι σεζλόνγκ και να καούν τα μαλλιά ενός τουρίστα το 2010.

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 10:31

Διαθέτουμε έκτη αίσθηση και οι επιστήμονες χαρτογραφούν την περιοχή του εγκεφάλου που την ενεργοποιεί

Διαθέτουμε 6η αίσθηση. Όλοι μας. Δεν είναι η ικανότητα που βλέπατε στην περίφημη ταινία με τον μικρούλη να λέει στον Bruce Willis “I see dead people”. Είναι η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε και να δουλεύουμε με αριθμούς. Η πολυαριθμία λοιπόν, είναι η έκτη αίσθηση και υπάρχει μία συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που φιλοξενεί αυτή την ικανότητα, την οποία χαρτογραφούν τώρα οι επιστήμονες. Μάλιστα, οι ίδιοι υποστηρίζουν πως η σημασία της ικανότητας αυτής και ο «χώρος» που καταλαμβάνει στον εγκέφαλό μας, είναι ανάλογη αυτής των άλλων, γνωστών, 5 αισθήσεων: της όσφρησης, της όρασης, της ακοής, της αφής και της γεύσης.

brain

Η πολυαριθμία, ως αίσθηση, δεν έχει να κάνει με την χρήση συμβολικών αριθμών. Χρησιμοποιούμε τα σύμβολα των αριθμών για να εκφράσουμε την ποσότητα ή άλλα μεγέθη, αλλά στην ουσία, η αίσθηση αυτή αφορά την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε μεγέθη και ποσότητες μέσα από οπτικά ερεθίσματα. Να γνωρίζουμε δηλαδή πόσα πλοία υπάρχουν στο λιμάνι που απλώνεται μπροστά στο βλέμμα μας, ή πόσα αυτοκίνητα έρχονται από την πλευρά του δρόμου που θέλουμε να κινηθούμε.

Πώς κατόρθωσαν να χαρτογραφήσουν οι επιστήμονες την 6η αίσθηση; Χρησιμοποίησαν 8 ενήλικες, από τους οποίους ζήτησαν να παρατηρήσουν μία σειρά από αλληλουχίες με κουκίδες, με διαφορετικό αριθμό η κάθε μία. Κατά την παρατήρηση, υπέβαλλαν τα «πειραματόζωα» σε μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου τους και παρατηρούσαν τις νευρικές τους αντιδράσεις σε κάθε αλληλουχία. Έπειτα, οι επιστήμονες ενσωμάτωσαν τα δεδομένα σε ένα μοντέλο προσομοίωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου, που στοχεύει στην μέτρηση της νευρικής αντίδρασης με τον πιο άμεσο και ποσοτικό τρόπο. Έτσι, κατόρθωσαν να εντοπίσουν την «γεωγραφική περιοχή» στην οποία εδρεύει η 6η αίσθησή μας: η πολυαριθμία.

Δεν αισθάνεστε περίφημα τώρα που ξέρετε πως μετά από 100άδες χιλιάδες χρόνων ανθρώπινης παρουσίας σε αυτό τον κόσμο, μόλις το 2013, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μία καινούρια αίσθηση;

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα, στη δημοσίευση του περιοδικού Science, εδώ.

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 10:28

Φωτογραφία της συσκευασίας του iPhone 5S, «δείχνει» τον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος

Μισή μέρα μας χωρίζουν από το event της Apple την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα παρουσιάσει τα iPhone 5S και iPhone 5C και το μάλλον κορυφαίο χαρακτηριστικό του iPhone 5S, επιβεβαιώνεται σε μία φωτογραφία του «κουτιού» του, που διέρρευσε στην Κίνα: o αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος.

iphone-5s-box

Η συσκευή φαίνεται να έχει το γνωστό σχήμα του iPhone 5, αλλά στην φωτογραφία φαίνεται πως το κλασσικό home button έχει αποκτήσει ένα «μυστηριώδη» ασημί δακτύλιο γύρω του. Σίγουρα πρόκειται για τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που εισάγει στα Smartphone της η Apple, για την καλύτερη προσωποποίηση αλλά και την ασφάλεια των συσκευών.

Οι πληροφορίες για τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο iPhone 5S κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό. Είναι γνωστή η πατέντα που έχει καταθέσει η Apple ή δη από το 2010 ενώ, αρκετοί που διέθεταν πληροφορίες «εκ των έσω», επιβεβαίωναν την ύπαρξή του ή άλλοι, μιλούσαν απλά για ένα ασημί δακτύλιο γύρω από το home button, χωρίς να το συνδέουν άμεσα με τον αισθητήρα. Εμείς πιστεύουμε πως αυτό είναι και αναμένουμε την επιβεβαίωση την Τρίτη.

Υ.Γ. Καθώς, εύστοχα παρατηρήσατε πως και το Motorola ATRIX είχε fingerprint sensor αλλά και είναι μία τεχνολογία που θα δούμε σε αρκετές συσκευές, άμεσα. Thank you readers!

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 10:27

Θέλεις να δοκιμάσεις ένα κβαντικό υπολογιστή από το σπίτι; Μπορείς

Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι το πιο «καυτό» θέμα στο κομμάτι του hardware, είναι αυτή η τεχνολογική εξέλιξη που υπόσχεται ένα λαμπρό μέλλον για την επεξεργασία πληροφοριών. Η λογική τους, όμως, είναι εντελώς διαφορετική από τους συμβατικούς υπολογιστές που γνωρίζαμε μέχρι τώρα και ο προγραμματισμός σε αυτούς, είναι μία εντελώς καινούρια υπόθεση. Το πανεπιστήμιο του Bristol, έχει κατασκευάσει τον Qcloudέναν υπολογιστή που χρησιμοποιεί ένα απλό, αλλά λειτουργικό κβαντικό επεξεργαστή των 2-qubit και είναι ο πρώτος κβαντικός υπολογιστής που λειτουργεί στο σύννεφο. Άρα μπορεί να δουλέψει μαζί του κάποιος, από το σπίτι του.

render_hires

Ο Qcloud λειτουργεί μεταδίδοντας δύο ξεχωριστά φωτόνια μέσα από παράλληλες οπτικές ίνες που διασταυρώνονται σε κάποια σημεία. Οι προγραμματιστές, μπορούν να πειραματιστούν με διαμορφωτές φάσης για να αλλάξουν την ταχύτητα των φωτονίων και να προγραμματίσουνδιάφορα αλλάζοντας τις «διασταυρώσεις» τους. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο προγραμματισμού, αλλά αυτό που το κάνει ακόμα περισσότερο συναρπαστικό είναι το γεγονός ότι μπορείτε να εντρυφήσετε στον προγραμματισμό αυτού του κβαντικού υπολογιστή από το σπίτι σας.

Σχεδόν ο οποιοσδήποτε μπορεί καθώς, για να «παίξετε» με τον Qcloud θα πρέπει πρώτα να περάσετε λίγο χρόνο σε αυτό τον προσομοιωτή και μετά να πάρετε έγκριση από την ομάδα επιστημόνων του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου του Bristol για να λερώσετε τα χέρια σας με τον Qcloud.

Φανταστείτε όμως, πόσο συναρπαστικά γίνονται τα πράγματα στον χώρο της τεχνολογίας: οι καινοτόμες ιδέες και οι εφαρμογές τους, που θα συμβάλλουν στην δημιουργία ενός νέου κεφαλαίου στην διαχείριση και δημιουργία δεδομένων, είναι προσβάσιμες για εσάς, από το σπίτι σας. Και περιμένουν να τις δοκιμάσετε ώστε να συμβάλλετε με τον δικό σας τρόπο στην επινόηση των τρόπων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλοι τους κβαντικούς υπολογιστές. Από το σπίτι. Δεν είναι απίθανο;

Όσοι είστε wannabe quantum coders, δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα τουUniversity of Bristolεδώ.

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 10:26

Ο Jeff Bezos θέλει να "αλλάξει" την αγορά διαθέτοντας το smartphone της Amazon... εντελώς δωρεάν!

Οι φήμες ότι η Amazon ετοιμάζει το δικό της smartphone καλά κρατούν εδώ και κάτι... χρόνια, ενώ, το τελευταίο διάστημα, έχουν ενταθεί αρκετά, χωρίς, όμως, προς το παρόν, να έχουμε κάποια σημαντική διαρροή από αυτό στον τύπο...

Τώρα, ωστόσο, μία ιδιαίτερα σημαντική πληροφορία, που αφορά τα σχέδια της εταιρείας στο κομμάτι των smartphones, έρχεται να μας "αναστατώσει" εκ νέου. Ποια είναι αυτή; Το ότι η εταιρεία του Jeff Bezos σκοπεύει να διαθέσει το smartphone που ετοιμάζει... εντελώς δωρεάν!

File photo of Amazon.com Chief Executive Officer Jeff Bezos during a keynote speech at the Re:Invent conference in Las Vegas

Πρόκειται για μία πληροφορία που τεκμηριώνει η Jessica E. Lessin, πρώην δημοσιογράφος τηςWall Street Journal, στο προσωπικό της blog και ξεσηκώνει "θύελλα" συζητήσεων.

Όπως αναφέρεται, μάλιστα, στο δημοσίευμα, ο κολοσσός της λιανικής σκοπεύει να διαθέσει το smartphone που ετοιμάζει δωρεάν, χωρίς, ωστόσο, να υποχρεώνει τον καταναλωτή-αγοραστή να δεσμευτεί με συμβόλαιο σε κάποιον πάροχο κινητής τηλεφωνίας.

Το πώς θα καταφέρει η Amazon να βγάλει το κόστος ενός smartphone διαθέτοντάς το δωρεάν, δε διευκρινίζεται ακριβώς, αν και, σύμφωνα με τις αναφορές, αυτό ενδεχομένως θα καλυφθεί από αγορές ψηφιακών μέσων και εφαρμογών μέσω του site της ή συνδρομής στο Amazon Prime, το loyalty program της εταιρείας.

Επιπλέον, ίσως ένα μέρος του κόστους υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί και από τιςψηφιακές διαφημίσεις που πουλάει η εταιρεία και μπορούν να εμφανίζονται στους κατόχους των συσκευών της, όπως συμβαίνει τώρα και με κάποιες οικονομικές εκδόσεις των Kindle fire tablets της.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι το smartphone της Amazon θα διαθέτει"πειραγμένη" έκδοση του Android, με πρόσβαση στο κατάστημα εφαρμογών της, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τα Kindle Fire.

Όσο για τα specs του, οι φήμες δε μιλούν για ένα βασικό μοντέλο απλά, καθώς, αν πιστέψουμε τις αναφορές της Wall Street Journal τον περασμένο Μάιο,  η Amazon ετοιμάζει δύο smartphones, ένα πιο low-end και ένα ακόμη με τρισδιάστατη οθόνη και υποστήριξη eye-tracking. Για να δούμε, λοιπόν, τι θα δούμε από τον Jeff Bezos και την ομάδα του...

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 11:12

Η Google γίνεται 15 χρόνων. Μήπως παραμεγάλωσε;

Σαν σήμερα το 1998, δύο συμφοιτητές στο Stanford Universityo Sergey Brin και ο LarryPage, έχοντας ήδη ξεκινήσει να φτιάχνουν μία μηχανή αναζήτησης στο παγκόσμιο διαδίκτυο με το όνομα BackRub το 1996, συστήνουν μία εταιρεία. Την BackRub που λίγο αργότερα θα ονομάζονταν Google.

Google

Με 50 γραφεία σε 40 χώρες, ο γίγαντας Google δεν είναι και τόσο «μεγάλος» σε ηλικία. Για τα επιχειρηματικά δεδομένα, τα 15 χρόνια θεωρούνται απλά «ένα πρώτο βήμα». Να όμως που η Google ασχολείται με τεχνολογία και για τους geeks ο χρόνος είναι σχετικός.

Μέσα σε 15 χρόνια η Google έχει γίνει τεράστια, τόσο σε μέγεθος, όσο και σε όγκο εργασιών. Τα στελέχη της φιγουράρουν στην λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Ο Sergey Brin και ο Larry Page κατέχουν μόλις το 16% της εταιρείας και αυτό το ποσοστό αποτιμάται αυτή τη στιγμή στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία βγήκε στο χρηματιστήριο το 2004. Περίπου 1000 υπάλληλοί της έγιναν σε μία νύχτα εκατομμυριούχοι καθώς, είχαν ήδη μερικές μετοχές της Google πριν αυτές ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στις χρηματαγορές.

Σήμερα, η Google έχει να καυχιέται ότι είναι ένας γίγαντας του διαδικτύου ( ο μόνος ίσως, ανάμεσα σε νάνους), ενεργοποιεί το πιο δημοφιλές λειτουργικό σε smartphones και tablets, το Android, έχει στην κατοχή της και υπό την διαχείρισή της ένα από τα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα, το Youtube, έχει στήσει ένα άλλο, το Google+, τα προϊόντα της, από το Gmail έως και τις Nexus συσκευές χαίρουν τεράστια δημοφιλίας, έχει εξαγοράσει και προσπαθεί να αναστήσει την πρώτη εταιρεία στον κόσμο που κατασκεύασε κινητά τηλέφωνα, τη Motorola και φτιάχνει τρελή τεχνολογία, σε ένα τρελό μυστικό εργαστήριο, το Google X, τα προϊόντα του οποίου αρχίζουν δειλά δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους στο δρόμο: τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και τα πολυαναμενόμενα Google Glass.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Google; Δεν ξέρουμε να σας πούμε με ασφάλεια. Το μόνο που παρατηρούμε είναι να φεύγουν οι άνθρωποι της Google, καθώς, έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν, μαζί με την εταιρεία. Η Marissa Mayer επέλεξε να γίνει CEO στη Yahoo, με περισσότερες απολαβές. Ο Andy Rubin, δημιουργός του Android αποφάσισε να απομακρυνθεί, κυνηγώντας ίσως ένα άλλο όνειρο. Ο Hugo Bara αποφάσισε να γίνει ο hot shot CEO σε μία ανερχόμενη υπερδύναμη, την Xiaomi. Όπως εύστοχα είπε ένας φίλος σήμερα, τα στελέχη τηςGoogle μεγάλωσαν, έκαναν παιδιά και σκέφτονται το κομπόδεμά τους για να μπορούν να τα σπουδάσουν…

Παρά το γεγονός, όμως, των αποχωρήσεων, η Googleεξακολουθεί να είναι εκείνη η εταιρεία που σχεδιάζει τρελή τεχνολογία. Κι όσο το κάνει αυτό, στο δικό μας μυαλό θα παραμένει μία έφηβη δεκαπεντάχρονη με όνειρα για το μέλλονHappy Birthday Google.

Υ.Γ. Interesting reading; 15 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη Google στα 15α της γενέθλια, από τη Guardian, εδώ.

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 11:08

Η Sony φέρνει την εικονική πραγματικότητα στο PS4

ps4-vr-headset

Σύμφωνα με πηγές του Eurogamer, η Sony αναπτύσσει το δικό της headset εικονικής πραγματικότητας για το PS4, το οποίο θα λειτουργεί παρόμοια με το Oculus Rift. Το περιφερειακό έχει ήδη δοκιμαστεί στο παιχνίδι DriveClub, όπου και σου δίνει τη δυνατότητα να κοιτάς τριγύρω μέσα στο αμάξι.

Αναφέρεται μάλιστα πως το headset ήταν να κάνει την εμφάνισή του στη φετινή gamescom, αλλά τελευταία στιγμή το απέσυραν από το σόου. Πληροφορίες λένε πως υπάρχει περίπτωση να το δούμε στο φετινό Tokyo Game Show(19-22 Σεπτεμβρίου).

Η κυκλοφορία του headset μάλλον προορίζεται για το 2014.

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 11:06

Το παιχνίδι που αγοράστηκε 144 φορές και κατέβηκε πειρατικά άλλες 50.000

Το Lucky Frame είναι ένα μικρό στούντιο που αποφάσισε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι μεπερίεργες απαιτήσεις, αρκετά υψηλή τιμή ($5 αρχικά και $3 σε έκπτωση), και συνεπώςμικρό target group. Το παιχνίδι έχει όνομα Gentlemen! και παίζεται μόνο σε ταμπλέτα πάνω από 7 ίντσες, μόνο με δύο παίκτες στον ίδιο μάλιστα χώρο. Όπως καταλαβαίνεις, το στούντιο δεν περίμενε να βγάλει τα λεφτά της ζωής του από αυτό το παιχνίδι, ωστόσο έγινε κάτι που δεν περίμεναν. Μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες, το Gentlemen! είχε κατέβει πάνω από 50.000 φορές, από τις οποίες μόνο οι 144 ήταν κανονικές αγορές του παιχνιδιού.

gentlemen-pirated

Ένας από τους δημιουργούς, ο Γιαν Σέζνεκ, ανέφερε πως τις πρώτες μέρες είδαν τεράστια έκρηξη στους μοναδικούς χρήστες της εφαρμογής, παρόλο που στο Google Play είχε αγοραστεί μόνο 8 φορές«Οι αριθμοί μας εξέπληξαν τόσο πολύ που επικοινωνήσαμε με την εταιρεία των στατιστικών για να επιβεβαιώσουμε τα νούμερα», είπε ο Σέζνεκ.

Ο συνδυασμός μάλιστα με το ότι το παιχνίδι έχει ίδιο όνομα με τη νέα επιτυχία του κορεάτη PSY, το καθιστά δυσκολότερο να σταθεί ψηλά στα app stores. Η ομάδα του Σέζνεκ δούλευεπέντε μήνες για αυτό το παιχνίδι και οι εισπράξεις που έχουν μέχρι τώρα δεν πλησιάζουν ούτε στο ελάχιστο το ποσό που θα κάλυπτε τον χρόνο και τον κόπο που διέθεσαν όλοι.

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 11:04

H Season 2 του Arrow υπόσχεται πολύ δράση

Season 2 του Arrow ξεκινάει στις 9 Οκτωβρίου στο τηλεοπτικό δίκτυο The CW και η προσμονή των fans έχει χτυπήσει κόκκινο, μιας και όπως έχει υποσχεθεί η παραγωγή η δράση και το μυστήριο θα ανέβουν επίπεδο. Και υπάρχει και το ανάλογο, επίσημο πλέον υλικό του The CW, για να υποστηρίξει τα λεγόμενα.

Arrow-Wallpaper

Ο Stephen Amell επιστρέφει λοιπόν στο ρόλο του Oliver Queen αλλά και στην Starling City,με την προσθήκη των Flash (Barry Allen) και Black Canary (Caity Lotz) να αποτελούν την μεγάλη έκπληξη που περιμένει τους fan της σειράς. To πρώτο official preview είναι πλέον διάθεσιμο, και αν και δεν αποκαλύπτει τίποτα βασικό, σίγουρα δίνει την αίσθηση πως θα μιλάμε για μία απολαυστική season.

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 11:02

Αυτό είναι το νέο λογότυπο της Yahoo!

Μετά από ένα μήνα πειραματισμών, όπου η εταιρεία παρουσίαζε ένα καινούριο logo κάθε μέρα, ήρθε η ώρα για να γνωρίσουμε το νικητή. Το νέο λογότυπο της Yahoo είναι γεγονός και είναι... αυτό.

new-yahoo-logos

Σε μία χρονιά που πολλές εταιρείες έχουν αλλάξει τα λογότυπά τους, η Yahoo ανανεώνει και αυτή το δικό της, ως μέρος της προσπάθειας της νέας CEO, Marissa Mayer, να κάνει το κοινό να δείξει νέο ενδιαφέρον για την εταιρεία.

Το νέο logo παραμένει μοβ, αν και η ακριβής απόχρωση διαφοροποιείται λίγο, είναι πιο καθαρό και λεπτό από το παλαιότερο, ενώ χρησιμοποιεί μία νέα san-serif γραμματοσειρά που δημιουργήθηκε από τη Yahoo.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι το νέο logo δε μας συγκλονίζει και ιδιαίτερα, καθώς πέρα από τη σχετικά αδιάφορη επιλογή γραμματοσειράς η οποία αντικαθιστά την παλιά, το "τρισδιάστατο" παιχνίδι μάλλον μας γυρίζει αρκετά χρόνια πίσω και μόνο "φρέσκια" ιδέα δεν μπορεί να την πει κανείς.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η επιλογή της εταιρείας, οπότε πρέπει να συμβιβαστούμε.

Δείτε και ένα video από την κατασκευή του νέου λογοτύπου της Yahoo

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 12:03

Ερευνητής εντόπισε bug για διαγραφή οποιασδήποτε Facebook φωτογραφίας!

Ο ερευνητής ασφαλείας Arul Kumar, κατάφερε μέσα από bug το οποίο ανακάλυψε, να χρησιμοποιήσει δύο δικούς του λογαριασμούς για να διαγράψει οποιαδήποτε φωτογραφίαήθελε. Ακόμη και τη φωτογραφία προφίλ του Mark Zuckerberg, του CEO του Facebook !

facebook-bug-delete-any-photo

Κάνοντας χρήση του πίνακα υποστήριξης (support dashboard), ο Arul μπορούσε να στείλει ένααίτημα για διαγραφή φωτογραφίας, χρησιμοποιώντας έναν δικό του λογαριασμό ως αποστολέα και πάλι έναν δικό του λογαριασμό, αυτή τη φορά ως παραλήπτη. Αν δεν του άρεσε η δική μου φωτογραφία για παράδειγμα, θα χρησιμοποιούσε τους δύο λογαριασμούς του και ο λογαριασμός παραλήπτης θα αποκτούσε τη δυνατότητα με ένα κλικ να διαγράψει τη φωτογραφία μου χωρίς να το καταλάβω. Έτσι στα ξαφνικά. Δες και το βίντεο για να καταλάβεις περισσότερα.

Ευτυχώς για εμάς, ο Arul ανέφερε το bug αυτό στο White Hat πρόγραμμα του Facebook και αυτή τη στιγμή που μιλάμε το bug δεν υπάρχει πια. Μάλιστα, σε αντίθεση με το σήριαλ του Khalil Shreateh των προηγούμενων ημερών, ο Arul πληρώθηκε από το Facebook το ποσό των12.500 δολαρίων για την ανακάλυψη του και την αναφορά στην ομάδα ασφάλειας. Μπορεί ο ίδιος να έφτασε ένα κλικ μακρυά από το να διαγράψει την εικόνα προφίλ του Mark Zuckerberg, όμως δεν το έκανε και δεν παραβίασε τους όρους του Facebook, γι'αυτό και τελικά πληρώθηκε.

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 12:01

Η Google ίσως αποκάλυψε κατά λάθος το νέο Nexus 5!

Πριν λίγες ώρες, γράψαμε για την κίνηση-έκπληξη της Google να συνεργαστεί με τη Nestle ονομάζοντας... KitKat τη νέα έκδοση του Android.

Ωστόσο, σε ένα promo video για την ανακοίνωση, ίσως αποκαλύπτεται από λάθος το επόμενο Nexus smartphone της Google, το... Nexus 5!

new-nexus

Ένας υπάλληλος τις εταιρείας φαίνεται ότι τραβάει φωτογραφίες το νέο "KitKat" αγαλματάκι του Android με μία συσκευή με το λογότυπο Nexus, η οποία, ωστόσο, δεν είναι σίγουρα το Nexus 4. Δίπλα του μία κοπέλα τραβάει φωτογραφίες με το Nexus 4 και η διαφορά ανάμεσα στις δύο συσκευές είναι εμφανής. Το επίσης αξιοσημείωτο είναι η άγνωστη πρόταση ότι έχει το logo της LG στο πίσω μέρος της, κάτι που ίσως σημαίνει ότι οι δύο εταιρείες ετοιμάζουν μία νέα "Nexus" συνεργασία.

Η Google, μετά το σχετικό "ντόρο", κατέβασε το video από το Youtube, ωστόσο αυτό κυκλοφορεί σε εναλλακτικές πηγές, όπως αυτή που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 12:00

Και το όνομα αυτού Android KitKat! Αυτή είναι η επόμενη version του λειτουργικού της Google

Το "αφεντικό" του Android και του Chrome, Sundar Pichai, επιβεβαίωσε το όνομα της επόμενης version του λειτουργικού της Google και, φυσικά, αυτό είναι πάλι κάτι... γλυκό. Τι ακριβώς; ...KitKat.

android-kit-kat

Ναι, ακούσατε καλά, η μπάρα καραμέλας-σοκολάτας της Nestle δίνει το όνομά της στοAndroid 4.4, το οποίο, απ' ό,τι φαίνεται, θα προηγηθεί του Android 5.0 που έως τώρα γνωρίζαμε ότι θα έχει την κωδική ονομασία Key Lime Pie. Φαίνεται, μάλιστα, πως η Google συνεργάζεται με τη Nestle και χρησιμοποιεί το όνομα με τις "ευλογίες" της δεύτερης, μαζί με μία σχετική προωθητική καμπάνια, με μόνη διαφοροποίηση την απάλειψη του space από την ονομασία Kit Kat της διάσημης μπάρας. Και όχι δεν τρολάρει κανείς, ούτε είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, είναι απλά η ιδέα των δύο εταιρειών για ένα "έξυπνο" και διαφορετικό promo, το οποίο βέβαια περνάει τα μηνύματά του...

Η Google σημειώνει ότι "με το KitKat θέλει να κάνει την εμπειρία του Android διαθέσιμη σε όλους". Πρόκειται για μία σχετικά ασαφή δήλωση, που, ωστόσο, ίσως σημαίνει ότι η επόμενη version του λειτουργικού της θα είναι κατάλληλη για περισσότερες συσκευές (όπως ρολόγια, κονσόλες, φτηνά smartphones ακόμη και laptops).

Ο Pichai, πέρα από την αποκάλυψη του KitKat, ανακοίνωσε, ωστόσο, στο ίδιο ποστ του στο Google+ και ότι το Android έφτασε το 1 δισ. ενεργοποιήσεις. Και εις ανώτερα ευχόμαστε στη Google και το "γλυκό" λειτουργικό της. Εμείς, πάντως, βιαζόμαστε να δούμε το Android 5.0 και τις μεγάλες αλλαγές του (hint. απ' ότι φαίνεται η κωδική του ονομασία θα αρχίζει από "L" κατά την παράδοση της Google, οπότε πιθανόν η ιδέα της ονομασίας Key Lime Pie εγκαταλείπεται).

Δείτε το προωθητικό video για το Android KitKat το οποίο είναι αρκετά διασκεδαστικό η αλήθεια, ενώ, κατά κάποιους, αποτελεί διακωμώδηση του στιλ παρουσιάσεων της Apple...

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 11:59

Οι προσκλήσεις έφυγαν. Ναι, σε μία εβδομάδα θα γνωρίσεις τα νέα iPhone!

Το ήξερες, αλλά τώρα γίνεται και επίσημο... Η επιβεβαίωση του event που ετοιμάζει η Appleστις 10 Σεπτεμβρίου και στο οποίο, όπως φαίνεται, θα ανακοινώσει δύο νέα iPhone, τα 5S και 5C, έρχεται μέσα από την πρόσκληση που απέστειλε η αμερικανική εταιρεία σε τεχνολογικά μέσα ανά τον κόσμο.

invitation-apple-iphone

Με αισθητική που παραπέμπει στο iOS7 και τη νέα εποχή της Apple η πρόσκληση γράφει απλά"this should brighten everyone's day" και αφορά ένα event που θα πραγματοποιηθεί στιςκεντρικές εγκαταστάσεις της Apple στο Cupertino της Καλιφόρνια και θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί τοπική ώρα.

Σημειώστε το λοιπόν στην ατζέντα σας και ετοιμαστείτε για τα νέα iPhone που αναμένεται να ανακοινωθούν την 10η μέρα του Σεπτεμβρίου. Σε μία βδομάδα ακριβώς θα γνωρίζουμε τα πάντα.

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

YouTube

Positron CHAT
Εάν είμαστε Online (μπλέ εικονίδιο), κάντε Chat μαζί μας.
Εάν δεν είμαστε Online αφήστε το μύνημά σας πατώντας το εικονίδιο παρακάτω και θα επικοινωνήσουμε μαζί
σας το συντομότερο δυνατόν.

Για περισσότερους τρόπους επικοινωνίας πατήστε Επικοινωνια

QuickSearch

Quick Search Domain Form


Soon will be ready...